De natuur explodeert bij haast zomerse temperaturen!

De natuur is hier de baas en wij zijn toe(be)schouwers van al het moois wat dit onnederlandse smaldeel van Zuid-Limburg te bieden heeft. Een nieuw verslag van de belevenissen op Hoeve Villare en vooral veel plaatjes!

Wat vliegt de tijd en wat vliegt er veel rond hiero! Want de "voegels" zijn er weer en ze gedragen zich als kermisklanten. Wat een pret maken ze met hun getjilp (mussen) , gefluit (merels) en geschreeuw (buizerds) en ze bedrijven de liefde of hun leven ervan af hangt. En dat laatste is natuurlijk ook zo. En pret, dat hebben wij ook hoor hier in het mooiste stukje heuvelland, met elkaar en met onze gasten! En dit keer was er ook even een uitstapje. Hadden we wel verdiend vonden we na twee jaar verbouwen en zwoegen. Ook daarvan doen we vandaag verslag met mooie plaatjes. Ja plaatjes, dat blijft toch het leukste van dit blog, want woorden vergaan, maar de beelden in je hoofd blijven bestaan...

Zullen we beginnen met ons uitstapje naar Spanje? Want dan zijn jullie dat aan het eind van het blog alweer vergeten en dat is ook de bedoeling:). Want stel je voor dat jullie Spanje mooier gaan vinden dan de 'Toscaanse' heuvels van Zuid-Limburg! Wat zeg ik nu weer, best verwarrend allemaal...

"Kom op we gaan nu effe naar Spanje, naar het land van Jalon"
Coupe windhoos op de trappen van Transavia verraadt een onstuimig vertrek. En zie die bleke bekkies, die zijn echt aan vakantie toe!
"Eerlijk is eerlijk, dit is toch ook best een mooi uitzicht toch?"
Met uitzicht op Jalon en de Jalonvallei als een groene oase

Een jaar of wat geleden kwamen we hier voor het eerst bij Judith, een Zeeuwse, die het relatief koude kikkerlandje verruilde voor de warmte van Zuid-Oost Spanje. Via twitter zagen we mooie plaatjes en zo'n zwembad op vakantie leek ons wel wat. Dankzij de gastvrijheid, het mooie weer en de prachtig groene vallei met olijven, citrusvruchten en wijnbouw zijn wij er inmiddels al een aantal keren geweest. We genieten dan van de locale restaurantjes en de boulevard en oude dorpskern van het mooie Altea.

"Terwijl in Nederland de bouw goeddeels stil lijkt te liggen, hebben de Spanjaarden de coronatijd gebruikt om wegen aan te leggen en boulevards grondig aan te pakken en toekomstbestendig te maken voor de recreatie"

We hoorden van drie stormen in Nederland, maar hier was geen wolkje aan de lucht. Nou eentje dan...

Via nauwe straatjes kom je uit op een schattig pleintje met uitzicht op de basiliek. De diepblauwe dakpannen lijken kenmerkend voor dit type kerken in dit gedeelte van Spanje
Wat zon met water doet is een lust voor ons oog. In de diepte ligt Moraira
Iets met Oligarch?
Maar die hebben tgenwoordig meer aan 1600 PK om weg te komen...

Maar de baas van Hoeve Villare geniet liever van haar 'Marqués de Cáceres'. We zijn altijd op zoek naar nieuwe smaakjes en deze 'Night harvest' van de Vedejo druif uit de Rueda streek kon ons wel bekoren. Een beetje smaak van lyche en de licht bitterzoete rode variant van de grapefruit in de afdronk. Klinkt alsof we er verstand van hebben hè? Is niet zo, maar we testen bij elk glas wat we proeven. Dan doe je vanzelf ervaring op. Hij is vooral heerlijk fris op zomerse dagen met hogere temperaturen.

En ze is toch al lekker bijgekleurd toch? Of straalt de kleur van haar blouse af op de omgeving?
En ook gewoon in NL te koop bij de Plus of Dirck. Gelijk maar een doosje besteld...was toevallig (de hele maand maart!) in de aanbieding bij de Plus
Verboden voor....Tsja, het is Spanje hoor. Ik heb toch geen caravan...

En met het oog op de (toen nog) komende carnaval gingen we nog even shoppen bij Alehop

Leuk voor de polonaise, maar wel benauwd hoor zo'n paardenkop, uhh hoofd

En we sluiten ons Spanjeavontuur af met een Paradijselijk strandje

In februari hoef je hier nog niet 's morgens vroeg je handdoekje neer te leggen om een plekje te bemachtigen

Nou vooruit Judith, omdat jij het bent:). Voor een tussendoorvakantie in de winter mag je voor 1 keer hier naartoe: www.vakantiehuisjalon.eu en daarna weer snel naar Zuid-Limburg...

We zwemmen weer terug naar de belevenissen op Hoeve Villare
"Met frisse zin gingen we er weer tegenaan op onze hoeve!"
Ik kon effe geen passend plaatje vinden...

Oh bedankt Daan, dat is beter....

Zo word je tegenwoordig 's morgens gewekt met een appie van een van je kleinkinderen. Ik gok: Hij mag niet gelijk op z'n Ipad gamen

Maar na de vakantie werd er weer knoerdhard gewerkt op de hoeve. Vol met energie hadden we op zo'n strandje in Spanje bedacht hoe alles nog mooier en nog beter kan. Dus thuis gekomen direct aan de slag. Eerst effe een oplossing voor al dat rondslingerende gereedschap. De wand is af en nu het gereedschap nog. Is toch wel een dingetje, weet niet of je het herkent.

Dat je zo vaak van je werk wordt gehaald omdat er weer even iets anders prio heeft.
In de krochten van de hoeve vind je de mooiste plek, een heuse gewelvenkelder. Een gedeelte wordt bewoond door spijkers en schroeven, bitjes en gemotoriseerd gereedschap. En met een schuin oog denk ik bij die kelder telkens aan wijnen, wijnen, wijnen...want daar is zo'n kelder het meest geschikt voor toch?!
"En soms gaat er ook wel eens iets kapot"

Tsja, een heel verhaal. Met dodelijke afloop, van een koelkastdeur welteverstaan....We hadden gasten in De Herberg. Leuke gasten, gastjes eigenlijk van een jaar of 20+. Handbalgasten, een echt team. Doen alles samen...Weekendje weg, geboekt via Natuurhuisje.nl....voor een huisje in een rustige omgeving, stiltegebied en zo. So far so good. Best aardige jongens, maar met wat drank erin doorklieven ze het stiltegebied. Als mollen ploegden ze op een nachtelijke tijdstip door het heuvellandschap van onze hectare. Ik hoefde gelukkig maar 3 keer mijn bed uit om ze uiteindelijk naar bed te sturen. En ja dan kan het gebeuren dat je bij het pakken van je koele biertje aan het binnenrekje van de koelkastdeur blijft hangen...Jammer, dan vond onze SMEG niet fijn en die begon te kreunen. Maar gelukkig zijn ze snel bij SMEG en hebben ze na een maand of 2 (....) een nieuwe deur bezorgd en hier ligt de oude deur te wachten op een volgende bestemming. En we hebben van dit avontuur geleerd dat we bij twijfel gasten even bellen om te kijken of De Herberg passend is bij het doel van het gezelschap. Want het gaat om de perfecte match van gasten met de hoeve en haar omgeving en ons als gastheer/dame:).

Zo'n deur heeft ook gevoel hoor en moet je met alle egards behandelen in lijn met de historische hoeve. We zoeken een nieuwe bestemming. Waar kunnen we zo'n deur leuk inpassen in het interieur? Jullie een idee?
"Het lijkt wel of ik steeds handiger word"

Je kan niet overal handige harries voor aanttrekken, dus je moet wel. Teruggekomen van weggeweest zagen we dat één van de schuttingen een hekel had gekregen aan de tegenwind tijdens één van de drie stormen. Dus op naar de Hornbach en stutten die handel. De nieuwe palen zijn in beton gegoten en op de foto staan ze te drogen voor de schutting zijn natuurlijke houding weer terug zou krijgen. Inmiddels staat hij weer aardig waterpas te schitteren als erfafscheiding.

"Groen doet je goed", maar dat geldt wat ons betreft niet voor groene klimop. Wat een rotspul is dat zeg! Het gaat werkelijk overal tussen zitten en groeit tegen elke schutting, muur en klimt in bomen. Wilma heeft inmiddels een tegenoffensief ingezet en zaagt alle klimop in bomen onderaan af en na verloop van tijd kun je de strengen van de stammen en takken afscheuren. Dat is letterlijk takkewerk (of takkenwerk..), maar het resultaat mag er zijn.
Hoofd groenvoorziening Wilma naast een zojuist uitgeklede boom.
"Maar er is ook tijd voor leuke dingen"

Wat is er leuker dan bbq-en bij zonsondergang met zo'n knijtergroot stuk vlees op het rooster (sorry vega's onder ons) Maar waarom dan twee? Nou, om eerlijk te zijn hadden wij nooit een bbq omdat ik niet zo hield van verbrande stokkies. Maar ik wist dan ook niet dat echte bbq goden het over low&slow hebben en uren via een appie hun troetelbonk in de gaten houden. Geleerd van onze kids. Dus toch maar zo'n bbq-bolletje aangeschaft (en nu het goede nieuws) gelijk ook eentje voor onze gasten!

Gebroederlijk staan ze naast elkaar. Of is het meer vader en zoon...

Het aanhoudende lenteweer zorgt er ook voor dat onze Lamborgini-grasso weer van stal mag om na de winterstop zijn eerste rondjes op het circuit te racen. Nou, dat was feest voor onze Lambo en dus ook voor mij! Want het is toch veel leuker om in de zon je baantjes te trekken dan achter het beeldscherm spreadsheets te vullen. Ja toch?

Onze Lambo grasso poseert voor het ruiten raamwerk. Dat raamwerk is een overgebleven relekwie van de bruiuloft van Lianne en Stefan en daagt gasten en wandelaars uit om even een selfie te maken of te poseren met de familie.
At your service, lambo grasso met coureur!
Effe wat anders...
Ja dit herkennen we allemaal wel! Alles wordt (flink) duurder. Gelukkig kunnen we tanken in België en onze gasten ook. Dat scheelt een hele slok op een borrel, waarmee je je reis naar Zuid-Limburg een beetje terugverdient:)

Over borrels gesproken. Hoe leuk is het als gasten iets voor ons meenemen. Krijgen we zomaar een kerstpakket met thema 'Pasen" en een heuse kwaliteitsjenever van Claeryn! Het moet niet gekker worden toch. We worden door onze gasten in de watten gelegd. Dat is pas Omdenken!:) Bedankt Lotte en Ruud! En zo is het elke maand wel prijs. Laatst hadden we gasten uit Groningen en die namen een Groninger gemberkoek voor ons mee. Leuk toch?

Wij hebben de leukste gasten hoor! Dus als je boekt, weet je wat je moet doen:) Haha, misschien moeten we een ranking maken en dan kun je als gast proberen bovenaan te komen:) Nee hoor, maar het is wel ontzettend gaaf om af en toe verwend te worden, terwijl wij er juist zijn om onze gasten te verwennen en ontzorgen!
"We gaan weer afsluiten met de plaatjes. Je komt hier van alles tegen onderweg..."
Vossen, dassen, marters, buizerds, rode wauw, kraanvogels, kraaien, ganzen,tjiftjaffen, groene spechten, kwikstaartjes, heel veel koolmezen, eekhoorntjes in en rond de tuin, maar dit spant wel de kroon
Broedende ganzen in onze eigen karpervijver
Kraanvogels onderweg en terug van weggeweest (in november zagen we ze naar het verre zuiden vliegen)
Zuid-Limburg loopt voorop in de lente. De rest van het land zal spoedig volgen
Wat moet je hier nog aan toevoegen...
Bomen die als een hecht vlechtwerk aan elkaar verbonden lijken te zijn
De eerste lammetjes geknuffeld
De zitjes in de tuin staan klaar om gasten warm te onthalen en daar werd de laatste tijd gretig gebruik van gemaakt
En de luchten blijven boeien!
Ik ga onder, maar kom morgen weer terug!
Thema: Twee palen en wat sprieten
Pak effe een oranje potlood
Thema: ruzie voor het slapen gaan
O ja, we hadden ook een keer bewolking
Misschien wel de mooiste vandaag

We hopen dat je weer een beetje genoten hebt van de plaatjes met losse flodders. Het was in ieder geval weer erg leuk om te doen!

(Vertaling naar het Hollands: Tot Ziens!)

Hartelijke groeten van ons,

Bert en Wilma

Op (de) hoogte blijven

Schrijf je in op de nieuwsbrief als je dat nog niet hebt gedaan en ontvang de updates direct in je mailbox

Inschrijven

Bert en Wilma

Op adem komen in Zuid-Limburg. We schrijven over onze versie van 'ik vertrek'.

Blijf op de hoogte