Het is hard werken hoor in het paradijs!

Wat is er veel gebeurd sinds de vorige nieuwsbrief! De hoogste tijd voor een update over onze avonturen in Hoeve Villare

Maar voor we onze avonturen delen moet ik jullie eerst laten genieten van vers gevallen sneeuw in het paradijs dat Vijlen heet. De prachtige foto's zijn van vriend en blogger @BasHoogland.

Even snuffelen aan de verse sneeuw
Bergdorpje Vijlen in de sneeuw
Wijngaard in ruste en in de verte de kerktoren van 'Viele'
Zo wil je het hebben met Kerst
Het paradijs

Kijk, dat is dan toch een verschil als je in de 'bergen' woont. In Holland praten ze over de winter maar hier beleef je de winter! En hoe! Het is alweer de tweede keer in korte tijd dat de vlokken de Vijlense heuvels en dalen verwennen met een laag van het witte goud. En wat is het dan mooi! Je zou er gewoon bij moeten zijn he? Voor de meesten een herinnering aan vroeger..... de stilte, het knisperende geluid onder je voeten en hoe het avondlicht oplicht in de sneeuw.

Tsja, en dan wordt het hier ook best druk hoor. Het was in december fileparkeren in het Vijlense bos, even verderop.

file in het Vijlense bos

En natuurlijk haalden we het Hilversumse journaal...

Hier, nog een paar plaatjes van de Hoeve van de eerste keer dat het sneeuwde in december.

'eerste' sneeuw op de Hoeve in december
Hoe romantisch wil je het hebben?
Sfeer in de avond op het binnenplein

Sinds de eerste nieuwsbrief is er heel veel gebeurd

We schaken als het ware op twee borden tegelijk. Aannemer Paul klust met volle teugen aan het gedeelte privéwoning en onder leiding van Dragan geven we de appartementen een flinke opknapbeurt.

Nog net op tijd voor de eerste sneeuw was het privégedeelte wind- en winterdicht. Begin januari werden de antracietkleurige alu kozijnen geplaatst en het triple glas met een takel in het pand gehesen. Een hele operatie, welke vakkundig werd uitgevoerd door Stalumex, een gespecialiseerde bedrijf in aluminium oplossingen uit Kerkrade (www.Stalumex.nl). En wat kleurt dat antraciet mooi bij de roodstenen buitengevel! Fijn als de keuze vanaf een kleine staal in het echt wordt bevestigd als een goede keuze. Niet in de laatste plaats het talent van onze Wilma om kleuren bij elkaar te bedenken!

Het plaatsen van de puien:

De takel
Het plaatsen van de puien

En het voorlopig resultaat ziet er zo uit. In het midden ontbreekt er nog een halve maan. Die volgt later.

Aluminium pui is geplaatst. We zijn nu 'winterhard'

Intussen is er hard gebuffeld door aannemer Paul aan het binnenwerk. Muren zijn gemetseld waardoor nieuwe ruimtes ontstonden. De contouren van het keukengedeelte, de eetkamer en zitkamer werden zo gecreëerd. Idee van Paul om overgebleven gevelstenen te gebruiken om binnen mooie details te bouwen in de vorm van een uitstekend muurgedeelte bij de berging en een roodsteen muur in de zitkamer. Op de eerste etage ontstaan twee badkamers, een slaapkamer, een inloopkast met een omvang waar celebrities jaloers op zouden worden en de werkkamer met uitzicht op de bergen.

Inmiddels is de stukadoor boven langs geweest en heeft zijn sporen nagelaten. Nu pas zien we hoe groot het is en hoe de verschillende ruimtes zich tot elkaar verhouden. We zijn erg in onze nopjes met het resultaat.

Op de begane grond is nu ook een start gemaakt met het bedekken van de binnengevels. Daarna isoleren van de vloer, de aanleg van de vloerverwarming en de tegelzetter. En als de loodgieter Fred en electricien Jean-Paul komen afmonteren kan de bouwdroger haar werk doen. Of is een bouwdroger toch meer mannelijk? :)

Intussen in de herberg

Ondertussen is deze week de sloop van de groepsaccommodatie gestart. Ongelofelijk hoe in twee dagen een historisch pand compleet gesloopt wordt. En om dit efficiënt te houden verzint de aannemer een stortkoker 2.0. Een gat in de vloer van de eerste etage, een paar platen schroeven en storten maar...

Stortkoker 2.0
storten maar...
Paul de sloper aan het werk

En het mooie van gedateerde panden is dat er soms verborgen details tevoorschijn komen. Want wie zou bedenken dat het historische vakwerk verpakt zou worden tussen gipsplaten.

Soms betekent slopen zichtbaar maken van het origineel

En dit is dan het resultaat:

Zie je al voor je dat je slaapt in een oude boerderij uit 1883 waarbij de originele eikenhouten steunbalken en vakwerk je terugbrengen in oude sferen?

Veel handen maken licht werk

Had ik al verteld hoe blij we zijn met alle aangeboden hulp? Zowel uit het gezin, familie en vrienden hebben we elk weekend hulp. En de klussen zijn heel divers. Het schilderen van lambrisering, het verplaatsen van natuurstenen tegels, het voorbereiden van het plateau waar de Spa komt te staan en de buitensauna, het snoeien van bomen en struiken. Ook aan de meer gespecialiseerde klussen als installatietechniek, de warmwaterhuishouding, de CV's en de website wordt voortvarend geklust.

De volgende plaatjes illustreren het plezier wat we met elkaar hebben om te werken aan ons paradijs.

storten van puin als voorbereiding op de SPA
Gosse maakt de zandbak om later beton op te storten voor de jacuzzi
Linda trapte ondertussen even een krat in elkaar. De natuursteen ligt inmiddels droog opgeslagen

De buurvrouw vertelde mij dat ze door de heg geen vrij uitzicht meer hadden over dat prachtige landschap. Nou dus snel de zaag erin gezet en samen met de buurman alle overtollige takken naar het bos gebracht.

Wilma zorgt voor kleur in ons leven en in de appartementen
En het tussenresultaat in de grondverf
Stefan, onze installatiedeskundige, CV's, waterhuishouding, electra, hij kan het allemaal!

En inmiddels zitten ook de eerste badkamertegel er op in de appartementen:

En de tent komt goed van pas bij het tegelen

Het ziet er allemaal erg professioneel uit...

Moet het niet gaan waaien natuurlijk...

En ondertussen hield ik mij ook bezig met de familie kraan...

De familie kraan voor de behandeling

En dezelfde familie na de behandeling....

He, twee buitenbeentjes...

Maar met al dat verbouwen zouden we bijna vergeten waar we het voor doen. En dat is samen met jullie als onze toekomstige gasten genieten van het prachtige landschap. Alvast even een voorproefje hoe het er in de zomer uitziet....

Wat kun je verwachten in de volgende nieuwsbrieven?

Er is nog zoveel te vertellen. Dat doen we in de volgende nieuwsbrief!

- Natuurlijk een update van de vorderingen van onze droom

- Wilma in de spotlight houd je nog te goed....

- De Spa in aanbouw

- Leveranciers een schot in de roos

- Bijzondere ontmoetingen onderweg

- Wie zijn onze ‘buren’?

Op (de) hoogte blijven?

Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang updates direct in je mail

Inschrijven

Bert en Wilma

Op adem komen in Zuid-Limburg. We schrijven over onze versie van 'ik vertrek'.

Blijf op de hoogte