Verbouwing voorbij, voorjaar eindelijk begonnen!

Kom maar op met de mooie plaatjes, want het is voorjaar bij Hoeve Villare! Na al die nattigheid snakken we naar zon en hogere temperaturen en natuurlijk naar heerlijke wijnen van buurman St. Martinus! Geniet met ons mee!

Voor we hier kwamen had dit mij ook kunnen overkomen hoor! Maar inmiddels ben ik interne chef technische dienst bij Hoeve Villare!
Dit plaatje leek mij wel passend om het weer van de afgelopen maanden samen te vatten

Tsjonge, wat een water is er gevallen zèg. Onze hectare leek wel een zompige spons. In april moesten zowel grasmaaier als mijn rode Ferrari eraan geloven en zaten beide vast in het leem. Kwestie van geduld, want met een paar mooie dagen konden we beide uit de modder trekken en staan ze weer onder hun afdakje bij te komen. Vorige week was er ook weer wateroverlast in de heuvels. Vooral Berg en Terblijt moest er aan geloven, maar ook dichterbij gaf het water behoorlijke overlast. Omdat wij 'op hoogte' wonen glijdt het water letterlijk van ons af, wordt tijdelijk gebufferd door onze sponstuin en verlaat ons gedoseerd via de uitlopers van de Geul.

De laatste nieuwsbrief dateert alweer van december 2023 en gaf een jaaroverzicht van activiteiten en mooie plaatjes. Dus we starten deze blog dan ook met onze activiteiten in het nieuwe jaar. En die waren er weer genoeg....

Op de planning stond verbouwen van "De Studio", die we een nieuwe naam "De Trekvogel" hebben gegeven.
Hoe kwamen jullie eigenlijk aan de naam "De Trekvogel?"

Die naam was snel gevonden. Immers we wilden de studio verbouwen tot een vakantieappartement welke ook per nacht kan worden gehuurd. Het is zogezegd geschikt voor trekvogels, die ons een nachtje aan doen om vervolgens weer verder te trekken. Daarnaast genieten wij in het voorjaar en najaar van de vogeltrek en zien we de kraanvogels in grote V formaties over trekken van Noord naar Zuid en retour. Bij trekvogels denken wij daarom gelijk aan de kraanvogels. De kraanvogel kom je in het interieur dan ook weer tegen.

Daar gaan ze, op naar het Noorden. In november zien we jullie wel weer terug!
En elke grote verbouwing begint met....slopen!

En dat vertrouwd de aannemer mij inmiddels toe. Kom maar op met de slopershamer.

Bij elke verbouwing vul je zo een paar containers met puin. zo'n 20 m3 kwam er uit de studio.
Zo, het plafond is gesloopt...

De vloer mag er ook wel uit, tot op het zand dan maar!

Onder het laminaat van de slaapkamer bleek een oude tegelvloer te liggen en zo waar kwam achter de schrootjeswand een tegelwand tevoorschijn. De slaapkamer bleek vroeger een bijkeuken geweest te zijn. Het zijn aardige details die herleven tijdens de sloopwerkzaamheden. Op het volgende plaatje zie je net onder het stopcontact dat er vroeger een boog gemetseld was. De badkamer was vroeger een kelderruimte welke vanuit de bijkeuken te benaderen was. Leuk hè? Ik ben gek op kelders, vooral wijnkelders!

Als het zwaar wordt is aannemer Paul paraat om de helpende hand te bieden. Hij gebruikt mij als nuttige slaaf en ik mag allerlei klusjes voor hem doen.
Links zie je hoe restanten van de boog in de badkamer nog zichtbaar zijn.
Zie je die dikke buis? (Duur) grapje van de Klimaattechnicus Stefan. "Dan zijn we alvast goed voorbereid op verdere verduurzaming van het pand als we tzt een warmtepomp gaan plaatsen" zei hij. En hij heeft groot gelijk, je moet vooruit plannen. En zo anticipeert hij ook weer op een toekomstige klus:)
Komt dit nog wel goed? Dit moet een douchehoek worden met ingebouwde solar infrarood...
Maar gelukkig komt er ook een keer een eind aan slopen en kunnen we weer opbouwen!
Het frame is geplaatst waaraan later de gipsplaten kunnen worden genageld. De Klimaattechnicus geeft aanwijzingen over het aangebrachte leidingwerk. Ook aan ventilatie is (gelukkig) gedacht.
Het bewijs dat ik meer doe dan slopen is met dit plaatje geleverd!:)
Misschien komt het toch wel goed....
Lekker strak wandje, klaar om gestuct te worden. Links zijn wat extra platen aangebracht om de scheve muur te camoufleren. Ach, een beetje scheef heeft zo z'n charme, maar 'teveel' is niet goed natuurlijk. Mijn vader zei altijd:" alles waar 'te' voor staat is niet goed, behalve te-vreden" En daar heeft hij wel een punt vind je niet?
Met z'n twee gaat het makkelijker..."Zit ie zo goed Paul?"
Hé leuk, lego op de vloer....
Stefan legt een noppenvloer op de isolatie als voorbereiding voor de vloerverwarming.
Als Klimaattechnicus moet je van alle markten thuis zijn en ook creatief. Eigenlijk zonde dat je dit straks niet meer ziet.
Zo, de vloer zit er ook al in... Het zijn natuurstenen tegels van 60 x60 (Belgisch hardsteen), welke we hebben gekocht bij ons vertrouwde adres Borgman van Dijk in Zwartebroek. Zoals je ziet ben ik hier ook al begonnen met de lambrisering van de achterwand.
Tsjonge, het is best wel veel werk zèg!

Aannemer Paul waarschuwde mij vooraf al dat verbouwen van een kleine ruimte bijna net zoveel tijd kost als een grote ruimte. Alles moet je namelijk doen wat je ook bij een grote verbouwing moet doen. Van het slopen van plafonds, vloeren en wanden, het aanleggen van electra, het leidingenwerk, riolering, ventilatie, wifi, kozijnen plaatsen, wanden en plafonds isoleren en met plaatwerk afwerken en ga zo maar door. Vloer storten, isolatie erin, vloerverwarming en dekvloer storten. Daarna nog tegelen, voegen en impregneren. En als laatste de afwerking, van stucen, schilderen, deuren afhangen, electra monteren. En in de badkamer alle voorbereidingen voor het sanitair inclusief het afmonteren. Als je het zo uitspreekt klinkt het als veel, maar dan moet je het ook nog uitvoeren!

Hoe mooi zijn de eiken houten deuren in de prachtig door Wilma geschilderde kozijnen en strak stucwerk. De deuren hebben we gekocht bij Cottageworld in Steenwijk.
Ondertussen in de badkamer....
Gelukkig is er nog iemand die het leuk vindt....
Zo'n jetstreambad is een hoop pas en meetwerk en ik zie in gedachten al voor mij hoe het er straks uit zal zien....
Ik heb wel genoeg van de verbouwingsplaatjes jij ook? Ik wil het eindresultaat wel eens zien!

Nou goed dan, we verlaten de verbouwing en verleiden jullie met de details van het eindresultaat...Maar eerst even een kippie op de Kamado om bij te komen van al dat gezwoeg....

Deze kip op stok is een kip op bier. Heb ik geleerd van onze Jaap. Gewoon een biertje in zijn kont douwen en dan hup op de bbq. Dat vindt ie heerlijk...en wij ook! Wordt ie lekker mals van.
En daar drinken wij de enige echte "Erdinger Urweisse" bij. Maar dat mag ook best wel na zo'n grote verbouwing toch?
Ok, dan nu de plaatjes...
The details make it beautiful. Kraan van de Duitse firma Brauer en geleverd door Tijmen, de magic sanitair specialist van Tegelhandel van den Hoek in Amersfoort. Als je hem iets vraagt, hij weet alles van sanitair wat zijzelf leveren, maar ook van de concurrent merken. Leuk detail aan de kraan zijn de ribbeltjes vind ik. Dat geeft het iets extra's, iets chiques.
Thema: 'douchematje" of 'radiatorhanddoekrekje', naar keuze
Feel free to check out the toilet...open up please
Maar dat doet Wilma toch niet bij elke gast toch? Jazeker wel, in elk toilet...

Wat een lol heeft ze elke keer weer om de gezichten van onze gasten te spotten als ze de deur van het toilet openzwiepen. Elke rol is behangen met een strak gevouwen waaier. Het geeft net dat beetje extra waardoor de eerste gast met plezier het eerste velletje trekt. Daar is Wilma overigens nooit bij...

Thema: 'Wilma op haar best' of 'Wilma in haar element'
Ik vind dat zwanenhalsje ook wel een mooi detail, jij? Maar ik ben inmiddels een beetje een 'leidingen fetisjist' en dus niet objectief.
Een schattig zeepje aan de wand en een zakje zaad van een of ander. De Geberit drukplaat is eigenlijk een luikje wat je kunt openmaken en daar stoppen we een module in die een mooi groen/blauw kleurtje achterlaat na het doortrekken. Heerlijk fris voor onze gasten en passen we nu in al onze toiletten toe.
Hoe vind je de plaatjes tot nu toe? Mooi hè, wie zou ze hebben genomen met z'n mobieltje? En dan heb je alleen nog het toilet gezien...
Spot de kraanvogel(s)
Kitchenette, voorzien van waterkoker, Nespresso en Airfryer voor een eventueel croissantje als je er niet op uit wil om te ontbijten.
Een zeearend wordt wel eens een vliegende deur genoemd. Nou, deze deuren ogen als twee vleugels en om te voorkomen dat ze wegvliegen hebben we er dikke scharnieren op gezet en een passende deurklink.

En omdat het oog ook wat wil, vouwt Wilma de handdoeken in een passende V formatie. Zo is het al lekker op adem komen bij binnenkomst.

Het is eigenlijk wel zonde om zo'n mooie handdoek uit te pakken...
Industrial design, mijn liefde voor leidingen in lamp verpakt
Tijd voor de badkamer. Pas wel op dat je je nek niet verdraait...
Overzichtsplaatje badkamer "De Trekvogel"
Hoe vind je de vloer voorzien van Portugese tegeltjes?
Zowel de tegels op de vloer en wand in de badkamer zijn keramisch en hebben we gekocht bij Boer in Staphorst. We vonden het zo gezellig staan en hebben ze ook in onze privé gastenbadkamer. Je koopt een mix van tegels met neutrale print en plaatjes en bepaalt zelf hoe druk je het wil hebben.
Poetsen is onze lust en leven. We poetsen wat af hier en na elke schoonmaakbeurt worden alle edele delen gepolijst met een speciale polish en opgewreven met een zachte doek. Daarvan gaan ze glimlachen naar de gasten. Hoe mooi is dat!
We hebben nu al gasten die speciaal voor het luxe jetstreambad komen en de Solar infrarood!
Zie je jezelf al liggen in deze zwemspa van 190 x90? Lekker bubbelen terwijl je luistert naar je favoriete muziek en je kunt op 'kleur' op adem komen van een flinke wandeling of de bestijging van het heuvelland met de fiets.
Ik heb toch liever paars....
En terwijl je partner ligt te bubbelen, warm jij je aan onze knuffelmuur
Infrarood solar stimuleert de bloedsomloop en schijnt hartstikke gezond te zijn. Nou, ik vind het vooral erg lekker!

En met deze kop erop word je vanzelf nat.

En met dit buitenplaatje sluiten we "De Trekvogel" af. We vonden het een ontzettend gaaf project en dankzij aannemer Paul (Paul Klinkenberg, Mechelen), Klimaattechnicus Stefan en een aantal onderaannemers zoals gatenboorder (wist je dat dat een apart vak is?), stucadoor, tegelzetter, elektricien, timmerman en betrouwbare leveranciers is het geworden wat het is. Last but not least was de finishing touch van mijn eigen Wilma wat het onderscheidend maakt en wat extra liefde meegeeft.

Wees welkom, nu te boeken via www.hoevevillare.nl
Het lijkt al zo lang geleden....
Sneeuw, hoe dan, wanneer dan?
Verse rijp op de aardbodem en een heldere lucht. De bomen in winterstemming. Spoedig zal het voorjaar zijn aantrede doen.
Tijd voor een wandeling. We wandelen steeds vaker op de zondagmiddagen. Dit keer in de maasvallei in de buurt van het stadje Thorn.
Zo'n kaartje geeft je een mooi overzicht van het gebied. De Maas heeft mooie uitlopers en het witte stadje Thorn ligt aan een uitloper.
De Abdijkerk van uhh...Thorn
Dit nodigt niet echt uit bij de aanvang van het toeristenseizoen...
Waar het land het water raakt en de zon zich laat zien.
Doorkijkje op de Abdijhof
Thuisgekomen wachten nieuwe klussen...
Het aanleggen van een zinken regenafvoer.
De reparatie van een gebroken riolering.
Check, gerepareerd! Kan ik dus ook weer zelf na advies ingewonnen te hebben.
Aan de marketing wordt ook gewerkt: Een nieuwe foto in ons raamwerk. Groepsaccommodatie was niet de juiste benaming en is gewijzigd in familiehuis.
Op de foto schittert nu de hoeve zelf.
Intussen laat de zon zich af en toe zien en ontluikt het voorjaar in al haar pracht en praal
Appel en peer in de bloei.
De witte wereld, maar nu geen sneeuw.
Elk bloemetje is een schilderij op zich.
Ook de leilinde laat van zich horen en kruipt uit haar winterslaap.
En wij trekken er weer op uit...
In de buurt van Noorbeek kiezen wij onze route door het landschap. Een afwisselend pad geeft ons uitzichten op zowel het Nederlandse heuvelland als de Belgische Voerstreek, een stukje voorbij Slenaken.
Ik volg gewoon deze blondine. We lopen in de buurt van Janine van Boer zoekt vrouw. De schapen kwamen we tegen, maar Janine liep waarschijnlijk achter haar Sander aan....
De paden zijn af en toe uitdagend.
Wegen gelardeerd door waterstroompjes.
En voor onze kleinkids is geen stroom te breed.
Verrassende vergezichten.
En mooie doorkijkjes.
Dit kan alleen in België. Alleen voor fietsers op een wandelpad...
Verrassend ook! Op zondag kun je zomaar de plaatselijke schutterij tegenkomen, in vol ornaat. Folklore vind je hier nog.
Het lijkt dan ook maar een klein stapje naar onze eigen rode entourage:
Bij een boer in Gulpen kopen we onze planten tegenwoordig en fleuren daarmee de hoeve op.
Thema: 'Violen'.
Hallo, ik ben er ook nog en mijn naam is Meek! (ons jongste kleinkid)
We gaan afronden met een paar mooie plaatjes
De avond valt over Hoeve Villare.
De ruit heeft een klein zitje gekregen. Vanaf dat zitje zie je het nog beter...
Thema: 'Orange in blue'.
Thema: 'Orange without blue'.
Thema: 'Kruidentuin'.
Thema: 'Tuin Hoeve Villare'
Thema:'Hommeles'.
Thema: 'Aspergetijd bij Hoeve Villare'

Lieve vrienden, dit was het weer. Een lange blog dit keer, maar hopelijk hebben jullie ervan genoten. Wij vonden het weer leuk om te maken en we werken alweer aan belevenissen voor de volgende nieuwsbrief! Dus blijf ons volgen, de zomer komt er aan! En voel je altijd welkom voor een bakkie of een wijntje als je in de buurt bent!

Hartelijke groeten van ons, Bert en Wilma

Vertaling: Ajuu paraplu, tot het volgende blog!

Op (de) hoogte blijven

Schrijf je in op de nieuwsbrief als je dat nog niet hebt gedaan en ontvang de updates direct in je mail

Inschjrijven

Bert en Wilma

Op adem komen in Zuid-Limburg. We schrijven over onze versie van 'ik vertrek'.

Blijf op de hoogte