Hoeve Villare onderweg naar Kerst 2023

Het lijkt alweer lang geleden dat we de zomer achter ons lieten nu we volop van de herfst genieten onderweg naar Kerst. Je kunt dus mooie herfstplaatjes verwachten, aangevuld met 'Unterschrift'. Geniet dus met ons mee!

Regelmatig wordt ons gevraagd wanneer de volgende nieuwsbrief op de mat valt. Dat vinden we altijd erg leuk om te horen, want dat betekent dat het foto-blog nog steeds in een behoefte voorziet en wij persoonlijk soms zelfs gemist worden:) Nou, daar groeit ons ego enorm van kan ik je zeggen! Maar het belangrijkste vinden wij dat jullie ook als je even niet hier kunt zijn via de mooie plaatjes een beetje mee kunt genieten van ons prachtige heuvellandschap en intussen ook op de hoogte wordt gebracht van de laatste ontwikkelingen op de hoeve. Want die zijn er zeker!

We zijn echte bouwvakkers die niets liever doen dan het nog mooier maken. Soms via een grote verbouwing, maar het hele jaar door kleine vermooieringen (leuk woord hè, zelf verzonnen).

We vragen aan de gasten hoe we het nog mooier kunnen maken en zo komen af en toe nuttige verbeteringen aan het licht. Zo werden we gebeld door een gast die slecht ter been was en op leeftijd. Ze kon moeilijk traplopen en vroeg voor het boeken of we aan twee zijden trapleuningen hadden in het vakantieappartement. Dat hadden we niet, maar hebben we inmiddels in alle vakantieappartementen alsnog aangebracht. Het zijn stoere trapleuningen geworden van gegalvaniseerde steigerbuis. Wat waren de gasten blij toen ze arriveerden!

Hier de steigerbuizen leuning in De Herberg, ons familiehuis voor 12 personen. Bovenaan zie je links nog net een traphekje, ook zo'n veilige oplossing naar aanleiding van een tip van gasten met kleine kinderen.
Wat we ook heel erg leuk vinden is het opleuken van de binnenhof met kleurige planten. Dus wij naar het tuincentrum gesneld...
Heel toepasselijk in de herfst: Herfstasters
Geen idee wat dit is, maar het bloeit erg lang en geeft kleur.
Wat ook mooi kleurt in de herfst zijn onze eigen appels en peren!
Zo lust ik er wel één! Veel van onze appels (en peren) vinden hun weg dit jaar in de Obstler van de Stevige Stokers uit ons eigen Bergdorpje.
Even een beetje reclame voor ons Bergdorpje tussendoor mag wel toch?

Zelf gingen we aan de slag met de zelf gekweekte pruimen, maar het bleek nog niet zo makkelijk om een lekkere pruimenjam daarvan te maken. Volgend jaar nog maar eens opnieuw proberen (wie heeft een goed recept?) of misschien toch beter om er een pruimenlikeur van te maken.

Tijdens de verbouwing hadden we wel 40 van die zwarte emmers van Ecotool (veel voor weinig weet je wel). We hebben er nu nog een stuk of 10 en die gebruiken we voor van alles en nog wat. Mooi grasmatje hè!
Wat Wilma graag mag doen is shoppen bij Kaufland!

Volgens Wilma is het daar goedkoop en dat betekent volle karren spullen deze kant op de grens over! Zo compenseren we de dure benzine die we daar aan uitgeven:)

Zo is het maar net! Gewoon nog effe door innoveren jongens!

Maar eerlijk is eerlijk, ik sla dan nooit de "Trinkgut" over, zo'n magazijn vol met halve liters Duits bier tegen dumpprijzen. Zo komen we allebei aan onze trekken en zijn we er ook eens uit!:)

Wilma somt overtuigend de verschillen op in prijzen daro en hiero, waarna de produkten hun weg vinden naar de winkelkar.
Intussen verlangen we wel weer naar een zomerse dag met zo'n Duitse gele rakker!
Schuum op de kop en gaan!
Een beetje humor hoort er ook bij hè!
Ik dwaal af, terug naar de realiteit....
We hebben opvallend veel kleine uitjes gehad in de afgelopen periode, wat er op wijst dat het werken op de hoeve efficiënter gaat en we het steeds meer op orde dreigen te krijgen...

Zo maakten we een fietstocht naar het Gulpener hopfeest, bezochten we Maastricht en Valkenburg, gingen we naar de Abdij van Val Dieu waar we een mooie wandeling maakten, wandelden we meerdere keren langs de Geul, bezochten met twee van onze kleinkids Kasteel Hoensbroek waar de ridders elkaar bevochten en wandelden we afgelopen zondag nog over de Brunssummer heide. Er is hier ook zo ontzettend veel te doen en te bekijken! Van Visit Zuid-Limburg (vroeger noemden ze het de VVV) hebben we begrepen dat Zuid-Limburg de meeste activiteiten aanbiedt van alle provincies. Nou dat geloven wij wel hoor en dan houden ze nog niet eens rekening met de mooie landschappen, steden en dorpen in aangrenzend België en Duitsland. Dus wij vermaken ons nog wel een paar jaar hier en nemen jullie daarin graag mee! De leukste activiteiten voegen we toe aan onze app, zodat jullie een mooi naslagwerk hebben als je hier komt.

We lopen even een paar herinneringen na aan de hand van mooie foto's, maar niet nadat we even een glaasje wit tot ons hebben genomen:
Ik krijg zo'n dorst bij zo'n foto, jij? En de ellende is dat ik smaken onthou, dus ik proef hem zo weer op de tong. Zit er al een 4 in de klok?

Nou eerst maar even naar dat hopfeest dan. Elk jaar organiseert de Vrije Brouwer uit Gulpen een hopfeest aansluitend op de oogst van de hop. Ze zetten dan een paar biertenten neer en op een podium zingt een lokaal bandje. Het is supergezellig en er zijn uitsluitend leuke mensen. Wij waren er ook...

Zo word je welkom geheten.
Humor hebben die bierjongens wel hè!
Zo ziet een volgroeide hopplant eruit. De hop geeft aroma aan het bier, maar heeft ook een functie in de vergisting en zorgt voor houdbaarheid. Hoe ik dat weet? Ik ben wel gediplomeerd Bierista bierliefhebber hoor! En dat word je pas nadat je de bieropleiding van Bierista met goed gevolg hebt afgesloten. Geïnteresseerd: Kijk hier even: www.bierista.nl
Maar het leukste blijft toch altijd samen een biertje happen!
Hoppa, een hoppig biertje van Gulpener.
Maar om in de sfeer van drank te blijven....

Een oproep van onze wijnbuurman activeerde ons om te helpen bij de pluk. Wijn is een prachtig product, maar het is een heel avontuur voor de wijnboer voordat de wijn veilig in de fles zit. Er kan zoveel misgaan tussentijds dat je je werkelijk afvraagt hoe wijn voor een paar euro in de winkel kan liggen. Daar doet onze buurman niet aan mee. Hij gaat gelukkig voor Kwaliteit en dat betekent dat hij altijd op de loer ligt in zijn wijngaard om elke verstoring tijdig op te merken. En zo kregen wij via onze 'bergdorpje-app' een last minute oproep om mee te helpen bij de pluk. Dit keer was de Suzukivlieg een bedreiging voor bepaalde druivensoorten. Dat vliegje houdt van de suikers in de druif en waar deze zich nestelt verkleuren de druiven en krijgen een vieze smaak. En wie wil nu een vieze smaak aan z'n wijn! Dus wordt met grote nauwkeurigheid handmatig geplukt (handmatige pluk is sowieso de standaard hier) en alle aangetaste delen eruit geknipt. De gave trossen worden in kratten verzameld en met een traktor en kar afgevoerd. Het is hard werken en geeft veel voldoening. En er is ook ruimte om gezellig te kletsen met andere plukkers en tijdens de lunch drinken we ...wijn!

In de looppaden tussen de ranken staan de kratten. Het onkruid in de paden laten ze express groeien omdat alles bijdraagt aan de kwaliteit van de wijn. Behalve dan de Suzuki vliegjes hè
De druiventrosjes bovenin worden tussentijds verwijderd, zodat een beperkt aantal trossen per rank overblijven. Alle voeding gaat via het wortelstelsel naar die trossen toe. Afhankelijk van de inschatting van de wijnboer worden in de loop van het seizoen meer of minder bladeren verwijderd om druiven meer zon te geven of hen juist nog wat meer te beschermen. Wat komt er veel bij kijken zèg!
Eén zo'n volgroeide tros is toch een prachtig werkstuk van de natuur! En elke tros wordt na de pluk ontdaan van de steeltjes, gekneusd en geperst tot een gistend sap, waarbij de schilletjes een tijd worden meegegist afhankelijk van wat voor wijn de wijnbouwer wil maken. Wist je dat ze ook witte wijn van rode druiven kunnen maken?
Het mooiste moment van de plukdag....Lunchen jongens! Wijnboer Stan Beurskens overziet vanaf de kopse kant van de tafel de tafelschikking en of iedereen wel genoeg heeft gegeten.
Met twee van onze kleinkids gingen we naar de ridders van Kasteel Hoensbroek.

Kasteel Hoensbroek is een van de mooiere kastelen in ons land, geheel gerenoveerd en toegankelijk voor het publiek. Elke maand organiseren ze riddergevechten en zijn er leuke spelletjes te doen voor kinderen. Aangezien we een weekendje Jonah en Daan op bezoek hadden vonden we het leuk om eens een kasteel te bezoeken en de riddergevechten mee te maken.

Tsja, zoals een kasteel eruit ziet dus. En noteer je even dat we weer mooi weer hadden?
Kinderen mochten zich verkleden, maar daar hadden Jonah en Daan niet zo'n zin in...
Daan zorgt er wel voor dat hij aan de veilige kant blijft!
Twee stoere ridders
De zwaardgevechten vonden de jongens toch het mooist!
En we gingen met z'n twee ook nog een keer naar Abdij Val-Dieu voor een wandeling in de buurt van Aubel, zo'n 15 km van ons vandaan.

Het leuke van Abdij Val Dieu is dat je het bekijken van de prachtige Abdij kunt combineren met een proeverij van de inpandige brouwerij en goed gedocumenteerde wandelingen in de omgeving. Wij gingen dit keer voor de wandeling, maar konden het niet laten om toch een paar heerlijke abdij biertjes mee te nemen uit de shop van de abdij.

De binnenplaats van de abdij
De snoepwinkel van Val Dieu
Commercieel zijn ze wel een beetje, daar bij Val Dieu....
Nu we toch met kastelen aan het spelen zijn....

Heb je wel eens gehoord van Kasteel Schaloen in Schin op Geul? Onze Jaap had een mooie zondagmiddag wandeling gevonden via zijn Komoot app. Die voerde ons langs de Geul via Kasteel Schaloen naar Oud Valkenburg, vervolgens via het centrum met een klimmetje bovenlangs terug naar Schin op Geul. Een paar plaatjes om te bewijzen hoe mooi het hier is.

Altijd al in een kasteel willen wonen, grijp je kans! Kasteel Schaloen is te koop! Voor het luttele bedrag van €3.955.000,00 is ie van jou!
Te koop Kasteel Schaloen. Vergeet niet nog wat geld te reserveren voor groot onderhoud....Maar dan heb je wel iets om de buren de ogen uit te steken. Buren, waar dan? En als je net niet genoeg geld hebt om het te kopen, dan kun je er ook een overnachting boeken. In één van de bijgebouwen dan hè, met groots uitzicht op dit grachtenpandje. Schaloen schijnt een ander woord te zijn voor 'leien', van een leien dak weet je wel. Nou, vervangen van zo'n dak gaat niet van een leien dakje!
Mooi doorkijkje op je nieuwe stulpje. Ik heb er wel even van gedroomd, maar werd nat in het zweet wakker...
Wie wil er nu niet zo'n mooie oprijlaan?
We verlaten de kastelen voor mooie wandelingen in de natuur...
Wandelen in de Belgische Voerstreek levert ook mooie vergezichten op.
En mooie doorkijkjes. We vinden de Voerstreek ook erg mooi, maar missen daar de typische vakwerkhuizen die zo kenmerkend zijn voor ons stukkie Zuid-Limburg.
Hé, daar loopt ze weer, met die blonde manen en dit keer geen rode jas:)
Dichterbij gekomen zag ik andere blonde manen...

Een andere keer bezochten we de Brunsummerheide, in de buurt van Heerlen. Zo mooi als het daar is! Het is een groot natuurgebied met heel gevarieerde landschappen, zoals bos afgewisseld met heidegebieden, zandafgravingen en weidegebieden. Ze hebben ook hier wandelingen uitgezet waarbij je gekleurde paaltjes kunt volgen. Wij volgden de blauwe route van 4,5 km, die terug bij de auto bijna 10 km bleek te zijn geweest....Maar mooi dat het was!

ahh, nu herken ik je weer! Heerlijk struinen door de bossen.
De zon liet zich ook nog zien en kleurt de herfst momenteel geel. Naast het voetpad was ook een pad voor paarden ingericht. Wij kozen het hazenpad...
Een grote zandafgraving waar door afgravingen een meertje is ontstaan.
Een fietspad langs een oude hoogstam boomgaard. Hoogstam boomgaarden zie je hier veel. Wij hebben er zelf ook eentje in ons eigen landgoed.
Op onze route zagen we dit gedenkteken, wat de plaats delict blijkt te zijn van Nicky Verstappen. Opeens wisten we het weer, die vreselijke gebeurtenis in 1998 op de Brunsummerheide. 11 jaar is hij maar geworden. Onbegrijpelijk.
De zon had het laatste woord deze wandeling
We ronden af met de mooiste luchten, zoals je ze alleen hier ziet, op de plek waar wij mogen wonen en jullie logeren...
Even met de slagroomklopper door de lucht en klaar is kees.
Kreukels in de lucht.
Begin van de avond. De blauwe hemel drukt de oranje gloed naar de einder.
Wat bloeien de roosjes nog lang door hè!
Zelfde roosjes en toch heel anders!
We hebben ook (oud) roze varianten hoor!
Ik ga onder, maar morgen ben ik er weer!
En ik ben ook even weg op stal, maar in april ben ik er weer! (Sjip en Sjop)
Het zit er weer op voor dit blog.

We hopen dat je weer genoten hebt van de plaatjes. We zijn onderweg van de herfst naar de Kerst. Maar eerst gaan we verderop deze maand zelf nog een weekje naar het zonnige Spanje om na te genieten van de ontmoetingen met al onze lieve gasten en vrienden en familie die ons dit seizoen bezochten. Dan nemen we nieuwe ideeën om het nog mooier te maken mee terug naar de hoeve. Een paar ideeën hebben we al, zoals de verbouwing van De Studio. De Studio hebben we nog niet standaard in de verhuur, omdat we die nog niet hebben verbouwd. De Studio heeft een grote slaapkamer en aangrenzende gelijkvloerse badkamer. Regelmatig krijgen we de vraag of we een plek hebben voor 1 nacht. Maar voor een compleet vakantieappartement is 1 nacht niet aan te bieden in verband met het aandeel schoonmaak in de kosten. De Studio krijgt na de verbouwing de toepasselijke naam "De Trekvogel", omdat deze een heerlijk nachtverblijf biedt voor max 2 gasten die op doortrek zijn of gewoon 1 nachtje willen blijven. Maar als je de smaak te pakken hebt, mag je natuurlijk ook langer blijven en dat kunnen we alleen maar aanbevelen! De Trekvogel wordt een heerlijk luxe onderkomen, voorzien van een jetstreambad om je huid lekker te masseren, een Feel Good Infrarood Shower om je met infrarood diep in de spieren op te warmen, een combimagnetron voor de kleine hap en een groot beeldscherm om vanuit je bed lekker te netflixen!

De vloer van de badkamer hebben we al uitgezocht.

Is ie mooi of is ie mooi:)!

Dus nog even geduld, maar vanaf pak en beet maart 2024 kun je ook gewoon effe 1 nachtje komen om te genieten van al het moois wat Zuid-Limburg te bieden heeft. We houden jullie op de hoogte!

En dan nu op naar Kerst!

Twee Bijbelse gebeurtenissen kwamen samen in deze foto. (Tekst door onze dochter Willemijn erin gephotoshopt)

Hartelijke groeten van ons,

Bert en Wilma

Vertaling: Ajuu paraplu, tot het volgende blog!

Op (de) hoogte blijven

Schrijf je in op de nieuwsbrief als je dat nog niet hebt gedaan en ontvang de updates direct in je mail

Inschrijven

Bert en Wilma

Op adem komen in Zuid-Limburg. We schrijven over onze versie van 'ik vertrek'.

Blijf op de hoogte