'Ik vertrek' naar het land dat Zuid-Limburg heet

Dit is onze eerste nieuwsbrief om jullie op de hoogte te houden van onze avonturen in de aanloop naar de opening van Hoeve Villare! Maar de start ligt inmiddels ver achter ons.

Vandaag gaan we terug naar dat allereerste moment en wat was nou eigenlijk de aanleiding om ‘het roer om te gooien’ voor onze versie van ‘ik vertrek’ naar het land dat Zuid-Limburg heet.

Terug naar winter 2018

We hadden een goed idee; met het hele gezin naar Zuid-Limburg. Daar had enkele jaren geleden twitteraar @BasHoogland zijn eigen ‘De Heerlijkheid Vijlen’ geopend om families een aangenaam weekend in het bergdorpje Vijlen te bezorgen. Wij wilden wel eens proeven van zijn gastheerschap en de kerstdagen doorbrengen in Nederlands hoogst gelegen bergdorpje. En genieten was het zeker, van de rust, Neerlands bergen, de sfeervolle ambiance en hoe we ons hier welkom voelden. Bas nam ons mee voor een wandeling door het Geuldal. Of het niet iets voor ons was, een leven als gastheer van een vakantieverblijf.

Nooit over nagedacht en ja we waren beiden druk in onze banen. Wilma als secretaresse verbonden aan school Guido en Bert werkzaam voor Pokon en nog nauwelijks bekomen van de overdracht van het bedrijf aan een internationale speler. Ja, het vergaderen was wel toegenomen en nee, tot zijn pensioen zou hij er wel niet blijven.

De Hoeve in buurtschap Rott

Een poosje later ontvingen we van Bas een linkje. Er was een hoeve te koop nabij Vijlen in de buurtschap Rott. Is dat niet wat voor jullie? Tsja, wat moesten we nu. Wilma, hoe lang wil jij eigenlijk nog op school blijven? Niet tot mijn pensioen zei ze. Maar ja, je gaat al voorzichtig richting 60, dus van baan switchen, daar moet je dan ook niet te lang mee wachten toch... Zullen we dan maar een weekendje Maastricht boeken en tegelijk een bezoekje brengen aan die hoeve. Het wordt toch niks, maar dan zijn we wel lekker een weekendje weg…

Wat een mogelijkheden, wat een prachtig landschap en wat een kans om mensen ‘die even op adem willen komen’ een heerlijk weekend, midweek of zelfs hele week te bezorgen!

En zo bezochten we ‘Hoeve Rott’ in mei 2019 voor de eerste keer. Beiden waren we toch wel enthousiast over de mogelijkheden die Hoeve Rott bood en het fantastische uitzicht vanuit de tuin die zich glooiend uitstrekt tot de einder. Akkers, boomwallen, veel groen en in de verte een torentje en nabijgelegen dorp. Wat een ansichtkaart was dit! Maar er waren wel veel uitdagingen om het voor ons exploitabel te maken. En zo volgde een tweede en derde bezichtiging, de nodige calculaties, gesprekken met elkaar onder het genot van veel wijn en gesprekken zonder wijn met de bank. We zagen de vele mogelijkheden van de hoeve en we zouden nota bene buren worden van Stan Beurskens, de inmiddels beroemde wijngaardenier van wijngaard St. Martinus. Wat een mogelijkheden, wat een prachtig landschap en wat een kans om mensen ‘die even op adem willen komen’ een heerlijk weekend, midweek of zelfs hele week te bezorgen!

De ondertekening werd een feit!

Op 24 december 2019 was het zover en zaten we bij de notaris in Gulpen voor de ondertekening. Na een half uur stonden we weer buiten. De hoeve was van ons, het grote avontuur kon beginnen!

Als gevolg van onze afspraken met de verkoper zou de feitelijke overdracht pas op 1 oktober 2020 plaatsvinden. Genoeg tijd dus om de plannen verder in detail uit te werken en het financiële gedeelte voor te leggen aan de banken. En toen kwam Corona…

Oh nee, Corona!

Voor de hoeve betekende Corona een periode dat er geen verhuur was. Met name het B&B gedeelte ging op slot en enkele appartementen werden vast verhuurd aan Roemeense arbeiders in de fabrieken nabij Geleen. Geen fijne periode voor verkoper Gerard. Voor ons betekende het dat het lastiger was om de hoeve te bezoeken. Veel van de voorbereidingen deden we dus maar met behulp van enigszins verouderde tekeningen.

Ons plan

De oorspronkelijke hoeve willen we renoveren tot een groepsaccommodatie van vele gemakken voorzien, een nieuwe keuken in stijl, slaapkamers met een eigen badkamer, een goed bed en mogelijkheden om vergaderen en heidagen voor bedrijven doordeweeks mogelijk te maken.

Naast de groepsaccommodatie voor 12 personen zijn er meerdere vakantieappartementen (2, 4 of 6 personen), sommigen met uitzicht op het dal en anderen gelegen aan de gezellige binnenhof. Om onze gasten ruimte te geven brengen we het aantal bedden terug van 55 naar 38 bedden. Dat betekent minder gasten tegelijk en ook minder auto’s op de dam. Maar wel meer kwaliteit en dus perfecte bedden, veel sfeer (dat gaat met Wilma automatisch) en toevoegen van wellness.

De welness en de sauna

Een heuse SPA met 105 jets moet er komen en een red cederen Finse sauna. Zo’n ronde van wel 3 meter lang. Dan kun je lekker met je hele familie op de bank uitzweten. En ben je met meer personen, dan wordt de rest bestraald met de 105 masserende jets.

En wil je gewoon genieten van het uitzicht, de stilte en het schouwspel van spelende vogels of lekker zitten bij een vuurtje, ook dan kom je aan je trekken.

Aan de kinderen wordt ook gedacht. We verwachten namelijk veel familiereünies op de hoeve, dus genieten voor jong en oud. Met 1 hectare speelweide kunnen de kinderen zich wel vermaken in de boomhut en andere speelmogelijkheden. Een veldje om te voetballen, lekker badmintonnen, tafeltennissen, touwklimmen of van de glijbaan. Hou je van rust, dan vind je die op de jeu de boule baan. En wil je gewoon genieten van het uitzicht, de stilte en het schouwspel van spelende vogels of lekker zitten bij een vuurtje, ook dan kom je aan je trekken. Dit alles zal in fases worden gerealiseerd.

Omdat we niet voor niets naar de bergen verhuizen willen we zelf graag wonen met zicht op het dal. De pui aan de dalkant wordt daarom voorzien van veel glas en openslaande deuren. Met al dat glas halen we het landschap naar binnen, zodat we zomer en winter kunnen genieten van het glooiende panorama en de steeds wisselende luchten.

Een nieuwe start met een nieuwe naam…

Bij een nieuwe start wilden we ook een nieuwe naam. Hoeve Rott klonk ook een beetje….rott. En ons concept wordt ook anders dan het concept van Hoeve Rott. Dus maar even in de groepsapp van het gezin gegooid. En daar kwam met hulp van Wikipedia al snel de naam “Hoeve Villare” boven drijven. Villare is de Limburgse variant van Vijlen. Hoe chique en melodieus klinkt dat! “Hoeve Villare…”. Dus ingeschreven bij de KVK en bijpassende huisstijl ontworpen door Stefan Roorda van Beeldvoerders.

Velen van ons herkennen het wel: Verhuizen of een huis laten verbouwen is best wel een hele organisatie. Nou, wij strippen zo’n beetje het privé gedeelte, we renoveren de herberg(groepsaccommodatie) en we verbouwen 5 appartementen tegelijk….

Dat vraagt best wel een hele organisatie en coördinatie. Het lijkt wel of ik nog bij Pokon werk…alleen nu zonder personeel en Wilma als gedeeltelijke opdrachtgever…

Dan moet je wel hele goeie mensen om je heen verzamelen. Nou dat klopt inderdaad.

Vakmensen in de vakwerkhoeve

Paul Klinkenberg aan het werk

Met Paul en Anita Klinkenberg uit Mechelen hebben we een hele goede aannemer in huis gehaald. Ze verhuren zelf accommodaties en hebben hun eigen hoeve van de grond af weer opgebouwd. Ze zijn dus vertrouwd met de Limburgse bouwstijl en weten wat belangrijk is voor onze gasten. Aan de keukentafel hebben we de deal gesloten en aan de hand van eigen bevindingen werden de tips voor ons plan uitgewisseld. Het verbouwen van het privégedeelte is in volle gang: het slopen van zo’n beetje alle wanden, fundering gesloopt tot op het zand, plafonds eruit, isolatie erin, nieuwe fundering gestort, wanden gemetseld, elektra bedacht en aangebracht, loodgieterswerk uitgevoerd, buitengevel gesloopt, uitsparingen ambachtelijk gemaakt en opgemetseld met authentieke ‘boogjes’, binnenwanden opgemetseld met originele roodsteen uit de buitengevel. Kortom strippen en zorgvuldig opbouwen met materialen en eisen van deze tijd. Tegelijkertijd behouden wat authentiek is. En authentiek zijn ook de medewerkers. Werkers met een hoofdletter, want starten om 7.45 uur en de baas blijft vaak tot 21.30 uur, want het moet af. We hebben veel bewondering voor het ambachtelijke werk, het doorzettingsvermogen, de mentaliteit en de passie waarmee ons huis wordt opgebouwd. Liefde voor het vak en passie voor de klant. En dat alles in gestructureerde staccato. Waar vind je dat nog?

Half januari start de verbouwing van de herberg tot groepsaccommodatie.

De vakantie appartementen zouden we alleen optisch verbouwen…. Dat wil zeggen nieuw sanitair, nieuwe bedden, een likje verf en een gezellige inrichting. Na oplevering liepen we nog eens door de appartementen. Wilma zei: He joh, dat laminaat hebben ze gewoon om de kasten heen gelegd…. geen gezicht. Je voelt wel aan wat dat betekent. De aannemer had een container besteld voor afvoer van hout. Dat is mooi, dan kunnen we daar gelijk het laminaat in kieperen. Dus al het laminaat gesloopt. Nu moesten we op zoek naar een betaalbaar alternatief. Dat hebben we gevonden in Zwartebroek bij Borgman & Van Dijk. Die leveren prachtig natuursteen tegen een betaalbare prijs. 200 m2 Braziliaans natuursteen besteld, maar wie gaat dit leggen?

Op verjaardagen van Karla (zusje van Wilma) zagen we wel eens Elsbeth en Dragan. Ze wonen in Mechelen, zo’n 3 km nabij Vijlen. Contactje gelegd en hartelijk ontvangen. Dragan heeft een florerend scooter verhuurbedrijf. In het seizoen is hij heel druk en in oktober schaalt hij af om tijd te besteden aan zijn gezin en klussen rondom huis. Maar ja, zo’n tegelklus is ook wel leuk…Dus Dragan uitgenodigd om eens te komen kijken. En hij had nog wel wat leuke ideeën voor de appartementen. Wilma had heel enthousiast de bedlampjes van de muur getrokken. Echt lelijk die lampjes, maar helaas hadden ze de spuitpleister over de elektriciteitsdraden gespoten en dus kwam met het wegtrekken van de lampjes ook de spuitpleister van de muur…Dikke pech. Hoe ga je dat repareren vroeg Dragan? Geen idee zei ik. Een lambrisering is een mooie oplossing zei hij. Dan kun je tegelijkertijd de stopcontacten op de juiste hoogte brengen. Misschien ook de wastafels verwijderen in slaapkamers om ruimte te creëren en leidingen frezen in de badkamers voor een lampje boven de spiegel, elektra aansluiting voor scheren en föhn naast de spiegel, een hangtoilet en deugdelijke ventilatie. Kortom, inderdaad ook optisch een hele verbouwing….

Last but not least worden vele familiaire gaven en talenten benut. Professionele hulp komt van alle kanten en vooral de talenten van onze kinderen worden veelvuldig ingezet met betrekking tot het loodgieterswerk (CV aanpassen, afkoppelen en wegwerken van leidingen of juist het aanleggen daarvan), slopen van sanitair, bouwen aan de positionering, website en huisstijl, afbreken van 40 bedden ten behoeve van een ziekenhuis in Roemenië, schuren en plamuren, graven en dichtgooien van gaten voor de Spa, koken en snoeien van de tuin, peren verzamelen door de kleinkinderen, grasmaaien, tegels voor binnenvloeren en wanden verslepen. Kortom, op heel veel terreinen worden talenten ontdekt en ingezet.

Talenten worden ontdekt en ingezet

Regelen en organiseren (2)

Met twee bouwpartijen op de hoeve valt er wel het een en ander te regelen en te coördineren. Nou dacht ik dat ben ik wel gewend van mijn werk bij Pokon. Maar er is wel een groot verschil. Niet ik, maar de aannemers delende orders uit en ik kom elke dag wel aan 15.000 stappen in en rondom de hoeve om alle instructies uit te voeren…”Kun je effe meekijken? Wat wil je hier? Kun je de multitool voor mij halen? Heb je tijd om dit effe te slopen?”. En zo gaat het de hele week. En ’s avonds voer ik de opgedragen klusjes uit die overdag niet gelukt zijn….en in het weekend… Maar een voldoening dat het geeft! Want wat is het gaaf om onze eigen droom werkelijkheid te zien worden!

Waar staan we nu?

Half oktober is de renovatie gestart. Het privégedeelte is inmiddels in de opbouwfase. Binnenmuren geplaatst, vloeren gestort, loodgieterswerk uitgevoerd, binnenkozijnen bijna allemaal geplaatst en electra aangebracht. Boven zijn enkele ramen bijgeplaatst en beneden gapende gaten aangebracht voor de aluminium kozijnen die begin januari arriveren. Nadat we wind en waterdicht zijn kan de vloerverwarming erin, de dekvloer gestort, de natuurstenen vloeren gelegd. Intussen zal de stukadoor voor een metamorfose zorgen.

Halverwege januari start de verbouwing aan de herberg. Daar worden binnenwanden gesloopt en verplaatst, de keuken heringericht en slaapkamers en badkamers ingericht. Na de verbouwing resteert een knusse groepsaccommodatie voor maar liefst 14 personen, voorzien van boxsprings, een steigerhouten keuken met zo’n 60-er jaren “bolle” Smeg koelkast en zwart ge-emailleerde schouw boven een gitzwart Smeg fornuis. We kunnen niet wachten om het resultaat te zien. Volgende keer meer daarover.

In 4 appartementen is inmiddels de lambrisering aangebracht en zijn de dames begonnen met schuren en plamuren. Hoe meer geschuurd en geplamuurd, hoe mooier het resultaat, dus…

De kleuren zijn ook al bekend en verschillen per appartement om verschillende sferen op te roepen. Zo hebben we een groene, een blauwe en een bruine variant van de lambrisering met bijpassende lichte kleurvariant op de wanden. We zien het al voor ons! Hoe knus zal dat zijn!

Een supergaaf cadeau!

Een nieuwe start gaat ook gepaard met afscheid nemen. Voor Wilma vindt dit plaats eind januari van de Guido school en Bert nam al eerder afscheid van zijn Pokon. En hoe! Door de strenge Coronamaatregelen was het helaas niet mogelijk om van iedereen tegelijk afscheid te nemen. Dat voelt wel gek na 16 jaar samenwerking. Hoe groot was de verrassing dan ook afgelopen week dat onze trouwe Caddy een algehele metamorfose heeft ondergaan van clean-wit naar de huisstijl van Hoeve Villare. En het resultaat mag er zijn! Wat zijn we trots op dit fantastische cadeau van Pokon die onze droom zo mooi in beeld brengt. Het beeldmateriaal en ontwerp is van Beeldvoerders. Wat een prachtige blikvanger, die bij elke gereden kilometer laat zien waar je moet zijn om “Op adem te komen”. Juist ja, “Op adem komen in Zuid-Limburg”. En daarvoor moet je zeker bij Hoeve Villare zijn.

Nog even geduld hebben

Maar je moet nog geduld hebben. In de loop van april hopen we live! te gaan. En tot dat moment bikkelen we keihard om jullie in de gelegenheid te stellen de werkstress te ontvluchten en “op adem te komen” in het glooiend panorama van bergdorpje Vijlen!

Panoramazicht van bergdorpje Vijlen

Ook leggen we momenteel de laatste hand aan het boekingssysteem. Dus houdt deze website in de gaten: www.hoevevillare.nl

Wat kun je verwachten in de volgende nieuwsbrief (ven)?

Er is nog zoveel te vertellen. Dat doen we in de volgende nieuwsbrief!

- Natuurlijk een update van de vorderingen van onze droom

- Start met verbouwen van de herberg

- Wilma in de spotlight

- De Spa in aanbouw

- Leveranciers een schot in de roos

- Bijzondere ontmoetingen onderweg

- Wie zijn onze ‘buren’?

Wat je nog moet weten

- Een verkorte versie van de nieuwsbrief vind je telkens op onze facebook pagina ‘hoeve villare’

- Mooie plaatjes posten we op Intagram

- We twitteren er vrolijk op los onder de naam van Hoeve Villare

- Schrijf je in de op nieuwsbrief

Op (de) hoogte blijven?

Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang updates direct in je mail

Inschrijven

Bert en Wilma

Op adem komen in Zuid-Limburg. We schrijven over onze versie van 'ik vertrek'.

Blijf op de hoogte