Jaaroverzicht 2023 Hoeve Villare-Een jaar lang ontmoetingen met gasten

Wat ging 2023 snel voorbij! We mochten veel oude en nieuwe gasten ontmoeten en de hoeve was ook regelmatig een ontmoetingsplek voor familie en vrienden. Een overzicht vol met terugkijkplaatjes, veel plezier!

Vandaag kijken we terug op het jaar. We halen herinneringen op uit voorgaande blogs en voegen er onze vakantie naar Spanje aan toe. Het is daardoor een extra lange nieuwsbrief geworden. Geniet er maar lekker van tussen de gangen van de kerstmaaltijden door of gezellig scrollen tijdens een wijntje aan de keukentafel. Dat doen wij ook nu het blog af is en we de laatste dagen van het jaar genieten van de aanwezigheid van gasten. En we kijken alweer uit naar januari, het moment waarop we "De Studio" verbouwen tot "De Trekvogel" voor gasten die een beetje luxe zoeken voor een enkele nacht/dag.

Het leukste van ons vak is de ontmoeting met gasten en van nabij te mogen meemaken hoe de gasten als familie of vrienden samen genieten van een weekendje, midweek of weekje er helemaal tussenuit in het vijfsterrenlandschap van Nederland. Die sterren worden door officiële instanties gegeven voor de belevingswaarde, ecologische waarde, cultuurhistorische waarde, mogelijkheid tot (natuur) recreatie en het unieke karakter van het gebied. Nou, dat bleek niet aan dovemansoren gericht als je kijkt hoeveel gasten in 2023 de weg naar Zuid-Limburg en naar de hoeve wisten te vinden. En wij mochten meegenieten van blije gezichten en goede gesprekken en de enthousiaste verhalen over de ontdekkingen van onze gasten. En wat houden we van die verhalen en van de complimenten die we in ontvangst mochten nemen voor de grote en kleine verbouwingen aan Hoeve Villare.

En nu is het jaar alweer bijna voorbij! Een goed moment voor een overzicht van de mooiste foto's en het ophalen van een paar herinneringen.

Het jaar begon gelukkig goed met het dak eraf!

Het dak moest worden vervangen omdat isolerende PUR tegen de dakpannen in de winters ervoor gezorgd had dat de pannen vochtig bleven en kapot vroren. Stukje bij beetje kwamen er meer gaten in het dak waardoor bij een flinke regenbui het water naar binnen sijpelde. Regelmatig moesten we dus na een regenbui met emmer en spons de gevolgen opdweilen uit de opvangzeilen die we op de zolder hadden gespannen. Gelukkig is dat nu voorbij.

Lekker dan, al die PUR onder je dakpannen met rottende balken tot gevolg
Nu hebben we een lekker strak dakkie op mooie dikke isolerende dakplaten!
De finishing touch 'by Wilma herself'
Als je hard werkt moet je niet vergeten af en toe om je heen te kijken hoe mooi het hier is!
Dit is geen photoshop hè! Uitzicht op het Geuldal in haar wintervacht vanuit ons raam op de eerste verdieping.
De wolken proberen de zon tegen te houden, maar de zon gaat het winnen hoor! Kijk maar eens naar onze zonne-uren en gemiddelde temperaturen...
En als je twee keer met je ogen knippert kleurt hetzelfde landschap 'geel'.
Dat bedoel ik, de zon komt er aan en de wolken worden er ook wat vrolijker door.
Een ander hoogtepunt was toch wel de nieuwe parasols die je hier gelukkig vaak nodig hebt
Parasols met ons eigen logo, hoe leuk is dat!
Het voorjaar begint hier best vroeg!
Al vroeg in het voorjaar konden we genieten van de uitlopers. Ook de fruitbomen hadden zin in het voorjaar!
Maar zo zien we het toch het liefst, iets later in het voorjaar!
"Ik ben een sierkers en ze hebben mij geplant op een oude put"
Dit blijft toch 1 van mijn favorieten, volle bloei bij ondergaande zon in de wetenschap dat de gloeiende bol er morgen weer is..
Over hoogtepunten gesproken: Sjip en Sjop waren er dit jaar ook weer bij!
Op deze foto nieuwsgierig en nog wat onwennig. Inmiddels genieten ze van een warme stal en heerlijke wintermaaltijden.
Niet alle veranderingen zijn groot(s) en meeslepend, juist van de kleine aanpassingen kunnen we heel erg genieten. En onze gasten ook:)
I say no more...Kregen we kado van onze kids. Een echt familiebedrijf dus!
Wilma heeft zoveel voorpret bij haar aankopen! Meestal begint ze zo:"Bééért, ik heb ergens een heel mooi bankje gezien" of "Wat vind je van dit bankje, zou die niet heel mooi staan in appartement X"
OK, toch meeslepend...
ik zoek het wat vaker in ondersteunende techniek...
De tweeling Eufy en Eufy doen al weer geruime tijd trouwe dienst. Waar ik pijn in mijn rug van krijg vinden zij geen enkel probleem. Echte stofhappers en onmisbaar onder de luxe boxsprings van Hoeve Villare en dat zijn er 36...
Maar denk nu niet dat we zelf niet meer hoeve te poetsen hè!
Er wordt grondig gepoetst en gepolijst en daarna gaat de controle er nog overheen. Hier kon ik mijzelf een schouderklopje geven, goed gedaan jochie!
Hier wordt Wilma heel blij van. Het verrassen van gasten met kleine details. Dus uren voorbereiding voor de gasten komen, maar een schik dat ze daarvan heeft!
En hier worden we allebei erg blij van...
Nergens zoveel vogelgeluiden in het voorjaar als in de tuin van Hoeve Villare. We wonen immers midden in de natuur en voelen ons te gast bij de vogels.
We vinden varens wel mooi, maar niet als ze je hele tuin gaan overwoekeren. Maar met zo'n zonnetje op de achtergrond, ja dan heeft het wel wat.
Ons kruidentuintje staat een groot deel van het jaar in bloei.

Leuke uitjes waren er ook dit jaar..

Valkenburg heeft mooie historie. Zelf gaan we er het liefste heen op een doordeweekse dag als de zon de terrasjes verwarmt en het gezellig druk is.

De balkonscène heb ik meerdere keren op de plaat vastgelegd. Momenteel staat het water weer hoger...
Karakteristieke gevel en één van mijn favoriete bieren op de parasol.
Van Valkenburg naar Maastricht....

In de zomer op het Vrijthof naar André Rieu was ook wel een hoogtepunt. Dit keer zonder Wilma en op uitnodiging van oud Pokon collega Gert. Altijd gezellig en mooi hoe André Rieu op zijn manier een positief geluid wil laten horen. Zijn grapjes blijven hetzelfde, maar toch wel weer aardig om te horen. We hadden een goed gedekte tafel aan de zijlijn, wat verder van het orkest af, maar wel dichter bij het bier!:)

Een kleurrijk schouwspel, zomers op het Vrijthof en vlak voor de kerst in het MECC
De beroemde St. Janskerk mooi uitgelicht
Over hoogtepunten gesproken, voor ons was de introductie van de HoeveVillareApp er ook wel eentje...En je hoeft niet eens te boeken om hem te kunnen bekijken. Gewoon de greatstay app downloaden en in de zoekfunctie hoevevillare intypen. Dan heb je ons altijd een beetje bij je...
Alles handig bij elkaar in één App en altijd up to date informatie.
Wat is de natuur hier toch geweldig mooi!
Zo'n prachtig doorkijkje is toch een kadootje?
En De Geul is hier nooit ver weg...
De rivier De Geul meandert zigzaggend door het heuvellandschap. Soms laat de rivier z'n venijnige kant zien als hij de grote aanvoer probeert in goede banen te leiden. Diverse plaatsen zoals Valkenburg en dichterbij Mechelen kunnen daarvan meepraten. Ook de laatste dagen van het jaar zijn spannend voor de laaggelegen dorpen.
Maar voor mooie natuur hoef je onze tuin niet eens uit..

De fruitbomen droegen veel vrucht. Een deel van de appels en peren konden we doneren aan de Obstler uit ons Bergdorpje.

De appels hebben kleur op de wangen. De zon deed hen goed.
Ganzen broeden elk jaar in onze karpervijver. Een mooi gezicht om te zien hoe pappa Gans zijn kroost beschermt.
Een van de vaste gasten is een hertje, dat zich regelmatig laat zien en een beetje ronddartelt en er dan als een hinde weer vandoor gaat.
De zon gaat onder in het Westen en scheert over het tuinhekje welke toegang geeft tot onze tweede hectare welke Natuurmonumenten toebehoort en waar ook de karpervijver gesitueerd is.
Van alle avonturen met zomerse temperaturen kregen wij (ook dit jaar) wel dorst....

Het meest gedronken biertje dit jaar is toch wel de Weizen van Erdinger. En om precies te zijn de "Erdingen Urweiss". Dat biertje koop je hier om de hoek in Duitsland voor nog geen euro per halve liter (Trinkgut), maar is bij Appie in NL niet te koop. Gelukkig maar, een goede reden om een keer naar Vijlen af te reizen:).

Thema: Ein Grosses Bier

En om ook onze gasten mee te laten genieten hebben we dit jaar een heuse bierkast aangeschaft waar we met name bieren uit de streek parkeren, zoals Val Dieu van de Abdij nabij Aubel (15 km verderop), Gulpener bier uit ...Gulpen en Brand bieren uit Wijlre (al een tijd eigendom van Heineken).

En naast de bierkast ook een wijnkast met wijn van onze beroemde buurman St. Martinus.
En omdat er altijd wel ergens een 5 in de klok zit...
Gort&Gort, niet echt mijn ding zal ik maar zeggen, maar de humor en passie van Ilja kan ik zeker wel waarderen en zijn mooie kasteel ook. Kijk je wel eens naar Gorts Wijnkwartier? Momenteel draait er weer een nieuwe serie van op NPO2. Duurt maar een ...kwartier, maar geeft je een leuk inkijkje in en rond het kasteel.

Bij ons zijn het bij voorkeur de heerlijke wijnen van St. Martinus die niet mogen ontbreken en we hebben menig glas gekeurd. Ook elke gast geven we een fles van de buurman, want er mag geen gast naar huis zonder 'De Kwaliteitswijn' te hebben gedronken en de wijngaard te hebben bezocht. Wij zeggen dan altijd "Ga lopend heen en rollend terug en als dat ook niet meer lukt, komt Bert je in de Caddy halen. Hele familie achter in de caddy en hoppa:)"

Op een zomerse voor- of namiddag smaakt Bergdorpje wit erg lekker. En bij een stukje vlees of vis kun je een houtgelagerde "De Drie Deugden" opentrekken en dat is de wijn die wij meestal aan de gasten geven. Momenteel is ook Ubuntu beschikbaar, een wijn gemaakt van Chardonnay en Auxerrois en komt voort uit een samenwerking met een wijnmaker uit Zuid Afrika. Ubuntu betekent 'levenskracht' en de winst gaat naar een goed doel. Hier kun je daar meer over lezen. www.2blossomfoundation.org

Deze vind ik wel toepasselijk als we dan toch een beetje zelfspot mogen inbouwen...

Nou, met zo'n brommer kon je vroeger wel een dame versieren bij mij in de buurt. Wij woonden dan ook in een heuse volksbuurt waar de meeste jongens een opgevoerde en verchroomde brommer hadden, een Puch, Zündapp, Kreidler of Yamaha. Ik had maar een krantenwijkje (en een vader die politieagent was..) en reed dus op een brave Batavus (max 47 km per uur...toch 2 km opgevoerd). Nou daar wilde je eigenlijk niet mee gezien worden en heb daar dus ook geen foto van...

Weet je wat misschien wel de beste aankoop was van 2023?....The BASTERD KAMADO!
Is het geen juweeltje, "Mijn The Basterd XL"

Nooit wilde hij bbq-en, klaagde altijd over taaie stokjes, leren lapjes, vieze sausjes en buitenkantjes zwart en binnen rauw en toch....door zijn kids is hij helemaal verslingerd aan het slow cooking principe. En favoriet is zijn eigen bedachte hamburger... Je bent nooit te laat voor een bekering en dus ging ik voor gaas en kocht Webers voor de gasten en deze beauty als een diepte investering in de familie. Want wees eerlijk, familie is nooit ver weg als de fik erin gaat...

Dit doet je toch watertanden, of niet soms?
Even een paar worstjes op de bbq..
Haha, toch wel leuk hè deze
En toen werd het november en de dagen werden korter en de temperaturen daalden....

Het drukke zomerseizoen zat er op en voor de kerstdrukte wilden we zelf ook even de batterij opladen. Want je kunt gasten geen energie doorgeven als je niet zelf een opgeladen batterij hebt. Dus boekten we bij onze Zeeuwse vriendin "Judith" een vertrouwd adres in het Zuid-Oost Spaanse Jalon of Xalo zoals ze het zelf schrijven. Daar was het eind november nog zo'n twintig graden oplopend tot zelfs 23 op de teller. Hoe lekker is dat! En ook daar mooi uitzicht op de bergen. We nemen jullie een beetje mee op onze reis voor de leuke en mooie plaatjes. Mocht je zelf ene keer naar Judith willen: hier vind je haar: https://www.vakantiehuisjalon.eu/

Ons uitzicht vanuit 'Vakantiehuis Jalon'
In de Jalon vallei worden olijven en wijn geteeld. Het is een groene vallei en dat verwacht je niet in Zuid Spanje. Zij hebben dus periodes in het jaar dat er toch nog wel wat regen valt. Achter de bergen ligt de Middellandse zee, ongeveer een kilometer of 10 van het appartement.

Gelijk maar even naar ons favoriete strandje in Altea. Altea is een oud dorpje met witte huizen en gebouwen, een mooie boulevard en gezellig druk. Niet zo'n toeristische heisa als in Benidorm met die flatgebouwen aan het strand. En zoals je ziet heb je het strandje in november voor je alleen. Lekker met een boek of gewoon simpel voor je uit staren. Dan komen de nieuwe ideeën voor de hoeve vanzelf bovendrijven, daar hoef je verder niets voor te doen....

Altea heeft een keienstrand, dus waterschoenen zijn wel handig om mee te nemen. Wij gingen lekker iets verhoogd op de houten vlonder zitten, starend naar de horizon met achter je licht geroezemoes van de terrasjes bij de vele restaurantjes.
Need I see more? Op 2 uur vliegen en 1 uur autorijden zit je bij 20 graden aan dit strandje eind november, te genieten van de schittering over het water. We love it!
Als ik zeg Altea, dan zegt Wilma "Ale Hop"

Ik ontkom nooit aan een bezoek aan "Ale Hop", een keten van kleine winkeltjes met allerhande spullen die je niet nodig hebt en nooit bedacht zou hebben dat je ze gaat kopen. Want de verleiding is kennelijk vrij groot omdat de prijzen lijken mee te vallen....

De "Ale Hop" winkels herken je aan de stier in de deuropening. Deze is vrij mak, zodat Wilma wel even durfde te poseren. En als je goed kijkt heeft ze weer wat gekocht...
Twee stiertjes op de foto
Voor de dames onder onze gasten volgt dan hier een interieurfoto van de "Ale Hop"
Wilma heeft net een nieuwe pet gepast om haar tere huid te beschermen tegen de najaarszon.
Effe brillen passen. Hoe staat deze mij?
Dit is "Ale Hop" ten voeten uit. Je kunt er niks mee, maar ze zijn zo schattig (zegt Wilma)...
Graag nemen we via de nauwe straatjes de steile trappen naar het bovenste gedeelte van Altea, waar je een mooi zicht hebt op de baai.
Het vraagt wel enige conditie, maar dat is voor ons na een jaartje zwoegen natuurlijk geen enkel probleem.
Boven aangekomen: Wilma checkt nog even de app of stuurt de kids een tussentijds fotoverslag van onze belevenissen.
De Moorse kerk op het hoogste punt van Altea vanaf het terras van restaurant Dels Artistes, waar we van onze lunch genieten. Driegangenmenu voor pakweg €30.
Deze vissen hangen als decoratie aan de wand. Ik hou er wel van, zowel deze decoratie als van vis. Maar je moet hem wel laten zwemmen in een lekker glas witte wijn vind ik.
Wijn maken kunnen die Spanjaarden goed, vooral de fruitige Verdejo's vallen bij ons in de smaak. In dit geval de 'Cuarenta Vendimias' uit de Rueda (voor de wijnliefhebbers onder ons). Ook de Verdejo van Marques de Caceres kunnen we waarderen. Dat is een 'latest harvest', tropisch fruit in de neus en zo. We weten hem inmiddels ook in Nederland in het schap te vinden bij de PLUS.
Onze trip naar Valencia willen we je ook niet onthouden...

Valencia hebben we reeds enkele malen bezocht en het bevalt ons. De gemoedelijke sfeer en de gekke combinatie van oude gebouwen in het centrum en uiterst moderne architectuur in een speciaal daarvoor ingerichte wijk en de verbinding door de beroemde Turia, een 8 kilometer lange drooggelegde rivier dwars door de stad. De Turia is ingericht als park voor wandelaars, fietsers en hardlopers. Er zijn tennisveldjes en sculpturen en omdat het verdiept ligt hoor je de geluiden van de stad nauwelijks terwijl het toch midden in de drukke stad is. Wij gingen met een Nederlandse gids met de fiets door de stad. Zo zie je het meest en onze gids vertelde honderduit over de bezienswaardigheden.Onze gids heet Fleur en je vindt haar hier: https://www.fitinvalencia.com/

Het centrum van Valencia gezien vanaf een van de drie oude stadstorens die nog bewaard zijn gebleven.
En Valencia nieuw, ontworpen door de beroemde (hoorden wij) architekt Santiago Calatrava. Het bijzondere aan de Hemisferic is dat de kap hydrolisch kan worden geopend. Hij heeft ook het metrostation van het WTC in NewYork ontworpen.
Met je fiets zie je veel verschillende gebouwen in korte tijd. Je moet er maar opkomen om zo'n gebouw te ontwerpen. van elke kant ziet het er anders uit. Daar houd ik wel van!
En bijzonder is het zeker! lijkt wel een insect met die puntige kap. Of zie jij er heel iets anders in?
Van nieuw terug naar het oude centrum...
De overdekte markt in het centrum is zeker de moeite waard om te bezoeken om lekker vlees, gedroogde worsten, broodjes of vis in te kopen. Souvenirs zijn ook nooit ver weg...

En weer terug naar Jalon om op tijd te zijn voor de rondleiding en proeverij in de plaatselijke wijncoöperatie van Jalon. Daar worden zo'n 3 mln flessen per jaar afgevuld van zo'n 450 boeren uit de regio. En dus hebben ze wel wat capaciteit nodig om wijn op te slaan in grote silo's voor de vergisting. Voor de liefhebber: Het zijn voornamelijk de Monastrell, Grenache en Tempranille welke hier worden verbouwd.

Grootschaligheid en toch worden er ook mooie wijnen gemaakt. Die laten ze rusten in 150 nieuwe Franse eiken vaten voor ze worden afgevuld in de fles. 80% gaat echter in 2 liter/5 liter verpakkingen of wordt rechtstreeks uit een vat getapt voor €1,65 per liter. Daar mag je dus niet teveel van verwachten. De mooiste wijnen kosten zo'n €20.- maar dan heb je ook echt een heerlijk glas wijn waar veel aandacht aan is besteed.
Naast flessenverkoop tapt de lokale bevolking meestal direct uit het vat de goedkopere wijn in het winkelmagazijn.
Het leukste werd voor het laatst bewaard en zo te zien heeft ook onze huisbaas Judith achter Wilma het wel naar de zin! De linkse dames kijken minder vrolijk, maar waren het wel. Moeder en 2 dochters waren in de regio op vakantie en wilden wel eens uit een ander vaatje tappen.
Je neus moet diep in het glas als je snuffelt en proeft. Bij mij gaat het gewoon niet anders...
Aan elke vakantie komt een einde en een weekje naar de zon is zo voorbij. Maar dat geeft niet, want de batterij is vol om de kerst voor te bereiden...
Wie heeft die idioot grote boom besteld jôh!

Zeker 4,5 meter is ie en ze hadden hem tijdens onze vakantie op de binnenhof neergelegd. Hij weegt zeker 80 kilo en we kregen hem samen niet overeind. Gelukkig zou de aannemer nog even langskomen voor iets anders en dus maar een beetje misbruik van hem gemaakt.

Wil je weer een grote voor de binnenhof vroeg de dame die ons vorig jaar had geholpen. Ja dat is goed, breng hem maar....Gelukkig zat hij in een netje verpakt...

Maar eenmaal opgezet ziet hij er best mooi uit en als kadootje begon het gelijk te sneeuwen..

Als piek hebben we een netje...ik kon er gewoon echt niet meer bij. Ik zeg gewoon dat het engelenhaar is, dat heeft niemand door...
En zo ziet het er 'in de avond uit, gezellig hè!
Maar er is nog meer te vertellen over de kerstversiering.

Natuurlijk heeft Wilma in elk vakantieappartement kerstversiering aangebracht. Dat kan zijn een kerststal, een verlichte ster, verschillende kaarsen op een houten blad of een heuse kerstboom met verlichting. Het is zoveel dat Wilma op oudejaarsdag zo ongeveer klaar is met versieren...

Mooi hè en die koperen schaal heeft ze weer uit de kringloopwinkel...

Maar het leukste is misschien wel ons kerstdorp, welke we mochten erven van een oude tante. Het verhaal is zo. Ik had een tante die heel mijn leven in Oostenrijk woonde. Ze woonde samen met andere vrouwen in een soort klooster en deden goed maar onbetaald werk. Ze leefden van wat ze kregen en een beetje zakgeld. Toch kon ze daarvan kennelijk nog sparen om elk jaar iets te kopen voor wat later een heel kerstdorp werd. Jaarlijks werd haar kamer omgetoverd tot een verlicht dorp. Dit jaar bezochten wij haar omdat het niet zo goed met haar ging. Ze vroeg of wij het kerstdorp mee wilden nemen, want wij hadden gasten en ze vond het wel leuk als het daarom bij ons een plekje zou krijgen. Natuurlijk hadden wij interesse en nu staat het dorp opgesteld in onze 'brouwerij'. We hebben het dorp deze week uitgepakt en alle huisjes en poppetjes uitgestald. Het resultaat zie je hier:

Leuk hè, vooral als gasten kleine kinderen hebben! Maar we genieten er zelf ook van.
Het zit erop, deze nieuwsbrief bedoel ik...

We zijn weer aan het eind gekomen van ons blog. Het was erg leuk om te doen en we nemen ons voor om ook volgend jaar weer mooie plaatjes te schieten en te delen. We danken jullie voor de belangstelling om ons te appen, te mailen, met een bezoek te vereren of onze nieuwsbrieven te lezen en hopen op ontmoeting in het volgende jaar. Dit jaar is zowat om en niets meer aan te doen, maar voor volgend jaar kun je nu tijdens de feestdagen mooie plannen maken. Wat ga je volgend jaar anders doen en wat moet vooral zo blijven? Gezondheid, dat wensen we jullie in ieder geval toe voor volgend jaar en veel mooie en gezellige ontmoetingen. Je kunt ze nu al plannen, dan ligt het maar vast. Voor een bakkie of glas wijn ben je altijd welkom en als je langer wil genieten van de hoeve en deze fantastische omgeving, dan weet je de reserveringspagina wel te vinden. Geniet van elkaar en al het goede en op z'n Limburgs zeggen we Adieë Wa ofwel Ajuu paraplu!

Met de hartelijke groeten van ons!

Op (de) hoogte blijven

Schrijf je in op de nieuwsbrief als je dat nog niet hebt gedaan en ontvang de updates direct in je mail

Inschrijven

Bert en Wilma

Op adem komen in Zuid-Limburg. We schrijven over onze versie van 'ik vertrek'.

Blijf op de hoogte