Terugkijken en vooruit dromen met Kerst

Kerst is een mooi moment om dankbaar terug te kijken, maar ook om heerlijk vooruit te dromen. Droom met ons mee en geniet weer van mooie plaatjes. We wensen jullie fijne Kerstdagen en een gezonde start in 2023!

Met Kerst nemen de meeste mensen een korte time out om de batterij weer op te laden, te genieten van lekker eten en drinken, herinneringen uit afgelopen jaar op te halen en nieuwe plannen te maken voor 2023. Nou, dan doen wij daar ook maar aan mee hè en delen het graag met jullie, trouwe lezers van ons blog!

Tsjonge, wat is er veel gebeurd in het afgelopen jaar zèg! Wat hebben we veel gasten mogen ontmoeten en hoe leuk was het om hun enthousiasme en interesse te bevredigen met onze "Ik Vertrek" verhalen. Zo vaak gehoord: "Dat kan toch niet in 8 maanden verbouwing?!". Nee inderdaad, wij begrijpen ook niet dat het is gelukt, maar komt toch echt door heel veel helpende handjes van familie, vrienden en een doortastende aannemer. En natuurlijk bleef er nog heel veel te wensen na de grote verbouwing en daar mochten we in 2022 verder aan werken. En intussen genoten we van die leuke gesprekken, ontmoetingen met gasten en ons bezoekende vrienden. En nieuwe vrienden maakten we ook, zoals de collega's van ons Bergdorpje.nl, die ons bijstaan met gezelligheid, raad en daad. En dat gaf ons de energie om lekker door te klussen aan onze droom op Hoeve Villare!

Kijk maar eens op www.bergdorpje.nl voor activiteiten van onze club uit het enige bergdorpje van Nederland

Kijk, dit is zo'n leuk initiatief van twee van onze clubvrienden Victor (Hotel-Restaurant Cubra Libre) en Hank (Boscafé 't Hijgend Hert), een eigen Obstler uit ons Bergdorpje, gemaakt van aromatische appels van de zuidelijke flank van de Vijlenerberg! Hoe leuk is dat! Haha, ik heb alvast een neut genomen voor ik aan dit blog ben begonnen, dus als ik wat over de schreef ga, dan weet je hoe het komt.

En niet van die scherpe shit hè, maar een heerlijk zacht ambachtelijk destilaat mede door 5 maanden koude gisting van de fruitpulp, dubbel gestookt en zorgvuldige narijping!

En de introductie was ook zo gaaf. Zit je 's-middags om een uur of drie in het Boscafé gezellig aan de Obstler, begeleid door hoempapa muziek. Dat is toch beter dan op kantoor achter een beeldscherm toch!

Terwijl op het witte doek een filmpje draaide van het zingende duo Victor en Hank, genoten wij van Obstler en verdiepende gesprekken....
Beperkte oplage, dus wie wil moet snel zijn of weer even geduld hebben. Mooie fles trouwens!

Ik dwaal nu al af, maar dat moet je mij maar niet euvel duiden (vertaling: kwalijk nemen)....Waar was ik ook alweer. Oh ja, we hebben veel mogen doen in het afgelopen jaar. Een kleine opsomming:

We mochten meer dan 1000 gasten verwelkomen, die samen meer dan 3700 nachten doorbrachten. Ze kwamen voor 87% uit Nederland, maar we mochten ook gasten ontvangen uit België, Duitsland, UK, Australië, Frankrijk, Oekraïne (geen asiel..) en zelfs de Verenigde Arabische Emiraten. Wie zijn dus al best een beetje een internationaal bedrijf aan het worden:) So we came an end with English und Deutsch

En dat werken en investeren goed samen gaat mag blijken uit het volgende duurzame en dure:( lijstje:

-Vervangen houten vloer in De Herberg

-Plaatsing installatie om water kalkvrij te maken

-Vervangen van alle elektrische kookplaten door mooie inductie kookplaten in de vakantieappartementen

-Vervangen van alle ovens en magnetrons en vier koelkasten in de appartementen

-Vervangen van 7 meterkasten

-Vervangen van 1 oude warmwaterketel door maar liefst drie ketels, deels gestuurd door zonnepanelen

-Vernieuwen deel van de riolering

-Plaatsen van een kindveilige trampoline (uhhh, die moet misschien weer weg of verplaatst...vergunningen en zo)

-Investering in tractor speeltje voor Bert (zijn rode Ferrari) met alle toebehoren om het landgoed te onderhouden

-Investering in nieuwe stoelkussens voor alle buitenterrassen en de tuin

-Investering in nieuwe (verduisterings)gordijnen in alle vakantieappartementen

-Investering in nieuwe brandblussers

-investering in 4 elektrische laadpunten voor auto's

-Plaatsen kindveilig traphekje in De Herberg

-Aanschaf 400 meter isolatiemateriaal om leidingen te isoleren (wie heeft er nog wat tijd...)

-Heel veel kleine aanpassingen in de appartementen om het nog leuker, nog gezelliger en nog completer te maken (Tsja, dat kun je wel aan Wilma overlaten hoor!)

-Inspectie electrische installaties is uitgevoerd

-Eerste aanpassingen aan de binnenhof uitgevoerd

-Principeonderzoek bij gemeente loopt om uitbreidingen te mogen doen, zoals een schuur om jullie fietsen veilig te stallen en op te laden en de Ferrari droog te stallen, een kleine dierenweide en speelplek voor de allerkleinsten

Tsjonge, best een heel lijstje hè!

Ook begint 2023 weer lekker actief. In de derde week van januari gaat het dak eraf!

In de derde week van januari wordt een gedeelte van de oude pannen vervangen door een nieuw geïsoleerde dakbedekking. Het is het gedeelte boven de vakantieappartementen waar nu nog schattige maar wel lekkende gebakken pannen liggen. Dat dak is ook nog niet goed geïsoleerd en met de huidige gasprijzen en potentiële lekkage leek het ons een goed idee daar wat aan te doen. Om het verduurzamen door te trekken worden in februari een tiental ramen in De Herberg vervangen door dubbel glas, wat de warmte beter binnenhoudt en dus voor behaaglijkheid voor onze gasten zorgt en een iets behaaglijker rekening van de gasleverancier.

Vorige maand werden de warmwaterketels geplaatst door onze eigen "Klimaattechnicus". Hier zie je hem met de jongste klimaattechnicus van de familie:

Zou Meek (jongste kleindochter) net zo technisch worden? Wel handig hoor, een paar technische 'jongens' in de familie

Zo was het eerst:

Tsja, wat moet je zeggen van die oude meuk...
Maar hier gaat mijn hart wel sneller van kloppen...
Strak koperen leidingwerk (voor isolatie...) en de nieuw zoemende (beter is: zingende) ketels van AO Smith. Het neusje van de zalm!

En een derde ketel wordt gebruikt als voorverwarming in combi met dakpanelen. Je kunt je haast niet voorstellen dat je in november zo'n strak blauwe hemel hebt toch?

Vakkundig worden de zonnepanelen geplaatst door de Klimaattechnicus met zijn con-collega en vriend Pieter Kurvink. Mijn biervoorraad ging er overigens ook goed doorheen met dat mooie weer. Wat kunnen die technische jongens zuipen zèg:)
Tegenwoordig kopen we ons bier bij Trinkgut, net over de grens. Daar koop je voor €0,95 deze gele rakkers. We blijven wel Nederlanders hoor!
Ondertussen deden we ook leuke uitstapjes. Door vrienden werden we uitgenodigd de Duitse hoofdstad Bonn met een bezoek te vereren.
Hou je van zoetigheid, dan kun je je hart ophalen aan grote stukken nougat. Wel prijzig vonden wij
Mooie gebouwen in Bonn en overal kwam ik die vrouw tegen in die rode jas. Ze komt mij zo bekend voor
Geen idee hoe deze toren heet, maar vond hem wel fotogeniek
Mooie kerken bouwen kunnen ze ook wel die Duitse buren
Nog eentje dan....

Een uitstapje met het gezin van één van onze kids naar Valkenburg was ook erg leuk. Je leert dan zo'n stadje waarderen met z'n terrasjes, leuke straatjes, de kabel- en rodelbaan en een mooi achterland

De zogenaamde plantenbakkenfoto doet het altijd goed
Met de kabelbaan en de rodelbaan vonden onze kleinkids helemaal top! En je hebt een adembenemend uitzicht over Valkenburg als beloning!
De wandeling bovenlangs gaf ons een mooi doorkijkje op Valkenburg
Daan en Jonah vermaakten zich prima, kunnen goed lopen en doen zo hun eigen ontdekkingen onderweg
Prachtige doorkijkjes en betoverende kleurenpracht
Volgende keer doet Wilma haar bergschoenen wel aan
Een andere keer gingen Wilma en ik nog eens terug naar Valkenburg voor de Kerstmarkt. Wel een beetje druk, Maar je wilt het toch een keertje gezien hebben hè
Tussen ons gezegd en gezwegen: Valkenburg heeft wel een vrij hoog kitschgehalte...Maar ja, dat wil je toch niet missen hè
Maar ook dichtbij genieten we van de omgeving. De natuur kleurt mee met de seizoenen
Kiek maar eens hoe mooi de kerktoren van Vijlen uitsteekt boven de heuvels
De Mechelderbeek of Lombergbeek meandert in traag tempo door het landschap in de buurt van onze buurtschap
Zon voelt zich hier thuis
Oma Wilma duwt haar kleindochter voort naar huis. Gezien de stand van de zon wacht de wijn thuis al op ontkurking...
Nog dichter bij huis is snoeien in de herfst een onontkoombare bezigheid op de hoeve
Wilma heeft zich ontwikkeld tot een waar snoeibeest. Met grote precisie en doorzettingsvermogen krijgt de leilinde ervan langs en ook de borders krijgen een flinke snoeibeurt. Ik mocht de bovenste richels knippen.
Tot de laatste week van november konden we genieten van Sjip en Sjop. Inmiddels staan ze weer lekker warm binnen in de stal. Hopelijk komen ze in april hier de boel weer op stelten zetten. En dat geldt zeker voor Jonah en Daan en natuurlijk de andere neefjes
Vuurtje stoken in de herfst blijft ook altijd een favoriete bezigheid
Ook treffen we voorbereidingen voor de Kerst. Kerstsfeer lijkt in Vijlen en omstreken nadrukkelijker aanwezig dan wij in Amersfoort gewend waren. Al vroeg zie je de versierselen en worden dorpen en steden omgetoverd in de kerstsfeer. Ook wij doen er graag aan mee.
De boom staat er weer mooi bij. De lichtjes zijn door Leo aangebracht. Leo maakt ook mooie kerststallen
De Herberg in lichter laaie...
Een stal in wording, helemaal met de hand gemaakt door Leo. Je kunt ze ook bij hem bestellen. Wel tijdig doorgeven hoor!
En dan plotseling is er SNEEUW! En weer zijn we de eersten in Nederland...Maar wat wil je, we wonen immers in de bergen!
Die witte wereld maakt alles zo anders!
Poedersuiker doet iets magisch met het landschap
Ook onze kerstboom op de binnenhof is met sneeuw bedekt
En zo verandert onze binnenhof plots in een Anton Pieck tafereel

We gaan naar afronding toe...

We hebben nog een paar mooie plaatjes van de tuin uit afgelopen kwartaal
Wat hebben we vaak genoten van een zonnig 2022
En de kleuren zijn elke dag toch weer anders
Mooier kan ik het niet maken
Vriezend weer geeft een andere glans aan ons grasmatje
Thema: Oranje zweem
De wolken trekken het landschap in, een gele gloed verwarmt de aarde
Zelfde beeld en toch zoveel anders. Zon vermengt met de koude geeft haar koele gloed
Onze boomgaard in ruste. Lijkt een dooie boel, maar niets is minder waar. Ze rusten van een geweldige oogst om over slechts enkele maanden in volle bloei te geraken. Geniet dus van jullie welverdiende rust. Ook jij, omgevallen appelboom, we houden van je!
Wakker worden of ondergaan met dit beeld, wie wil dat nou niet?
De hoeve warmt zich op voor nieuwe gasten
Sssst, nog even stil. Luister naar het niks van de nacht, zoals je dat alleen hier kunt ervaren....Nog even ....en dan ontwaakt de Lente weer. Wij kunnen niet wachten....
Nou ja, dan maar even genieten van een mooi momentje met elkaar. Iets met heel lang geleden verloofd en dat in Amersfoort bij onze O solo Mio vieren (18 dec 1982)
We sluiten af met een welgemeend cliché

We willen alle vrienden en gasten bedanken voor de hulp, aandacht en komst naar Hoeve Villare, voor de mooie momenten en de onderhoudende gesprekken. Wat vonden we de ontmoetingen fijn! We danken onze blogluisteraars voor het scrollen door honderden foto's en het lezen van mijn gezwets. Graag houden we jullie ook in 2023 op de hoogte van de ontwikkelingen en wat vinden we het tof om jullie ook dan te mogen te ontmoeten. En dat hoeft echt niet altijd via een boeking hoor! je bent ook van harte welkom voor effe een bakkie koffie en wie slim is komt als er ergens een 4 in de klok zit!

Aan de vooravond van Kerst wensen we jullie gezegende Kerstdagen en een gezond en energiek 2023!

Hartelijke Groeten van ons,

Bert en Wilma

(Vertaling:Ajuu paraplu, tot de volgende keer!)

Op (de) hoogte blijven

Schrijf je in op de nieuwsbrief als je dat nog niet hebt gedaan en ontvang de updates direct in je mail

Inschrijven

Bert en Wilma

Op adem komen in Zuid-Limburg. We schrijven over onze versie van 'ik vertrek'.

Blijf op de hoogte