Vanuit Hoeve Villare wensen we je gezegende Kerstdagen en een gezond 2022!

Eindejaar, een goed moment om terug te blikken op 2021! Voor degenen die zich onder de kerstboom toch een beetje vervelen hebben we deze extra lange blog editie. Ga er dus lekker voor zitten en geniet van de plaatjes!

Wat was het een bijzonder jaar! Ik denk dat we dat door Corona allemaal wel kunnen beamen. Wij voegen daar een bijzonder avontuur aan toe wat eigenlijk al begon in december 2018. Daar werd een kleine kiem gelegd voor ons eigen "Ik vertrek' verhaal. Wat maanden later ging 'Het roer om', eerst nog in gedachten en gesprekken en daarna in actie. Dat kerstweekendje in 2018 met ons hele gezin bij Bas en Jeanette Hoogland van de prachtige vakantiestek "De Heerlijkheid Vijlen" was achteraf een markeringspunt. Zomaar een vraag van Bas of 'Het roer om' ook iets voor ons zou kunnen zijn zette misschien onbedoeld een klein radertje in werking. Het zaadje was geplant en de rest zou de tijd leren. Dus toen wij maanden later een linkje toegestuurd kregen met een hoeve die te koop stond in Vijlen was er weinig voor nodig om een leuk bezoek te plannen en de hoeve vrijblijvend te bezichtigen. In december 2019 kochten we uiteindelijk de hoeve en begon het avontuur van alle voorbereidingen en overdracht van het pand op 1 oktober 2020. Gelukkig weet je niet waar je precies aan begint, maar met een gedegen voorbereiding voorkom je wel klassieke "Ik vertrek" situaties. Maar ook mét voorbereiding en budget was het een hele uitdaging. En die begon voor ons met het demonteren van 40 bedden met bestemming ziekenhuis Roemenië. Gelukkig maken veel handen van familie en vrienden licht werk en geeft het een fijn gevoel dat het ziekenhuis uiteindelijk met 55 bedden geholpen kon worden.

Dit noem je nu een stapelbed:)

Ook na de bedden werd er genoeg gesloopt. Hele families toiletpotten en wasbakken kwamen elkaar buiten tegen bij de container.

De Herberg (oude boerderij), 5 vakantieappartementen en het privégedeelte kwamen allemaal aan de beurt. Het privégedeelte moest inpandig worden gesloopt, wandjes eruit en een appartement toegevoegd om het te vergroten voor toekomstige logeerpartijen. De Herberg herbergde veel authentieke elementen en vroeg om een minitieuze ontleding om het oorspronkelijke vakwerk meer naar voren te laten komen. In de vakantieappartementen werden alle slaapkamers en badkamers grondig opgeknapt met nieuwe vloeren, wanden en sanitair, maar niet voordat zo'n beetje alle leidingen werden omgelegd. Het slopen kon beginnen...

Slopen om het mooier en beter te maken

Intussen werd het winter in Vijlen...

Foto vanaf terras van De Herberg, met zicht op het zandpad en de leilinden
De Hoeve in winter rust

Zon en sneeuw vormen een prachtige combinatie en geven het landschap een nieuw gezicht

Het opbouwen kon beginnen. Leidingwerk in De Herberg werd waar mogelijk weggewerkt in de muren en met overgebleven stenen uit de buitenmuur (na plaatsing van glazen puien in privégedeelte) netjes dichtgemetseld.

Metselen is een vak en dat ambachtelijke vak werd door onze aannemer verstaan

Achter het behang zit het blauwe pleisterwerk, ooit aangebracht op het metselwerk na een leemlaag. We hebben het loszittende pleisterwerk verwijderd en waar mogelijk in tact gelaten

Strippen om de authentieke schoonheid aan het licht te brengen

En dan krijg je uiteindelijk dit (een van de slaapkamers in De Herberg):

Niks meer aan doen! Hier wil je wel een nachtje met je lief doorbrengen toch?!

En zo kwamen we oud vakwerk tegen achter de gipsplaten:

Zonde toch om dit te slopen? Komt dit nog wel goed?
"Het vakwerk in ere hersteld, daar heeft zo'n Hoeve toch recht op"!

En nu ziet het er zo uit

Het vakwerk in ere hersteld. Ook de vloeren hebben we laten herleven nadat het novilon was verwijderd

Ondertussen werd het voorjaar in 'Viele'

Bloesem, waar later in het jaar zich de peren (of appels?) zullen vormen
Dan krijg je toch zin in de zomer?!
Uitbundig tonen de fruitbomen wat ze in huis hebben
Ondertussen was het verzamelen van spullen in volle gang. Wilma was (nee is) niet te stoppen!
Alles gaat hier x 6 of 7, uhhh 8

Hé, gelukkig, Sjip en Sjop zijn er ook weer. Elk jaar komt een buurman boer twee kalfjes stallen in onze tuin. Maar wie is nu Sjip en wie Sjop?

Ik ben Sjip en ik ben Sjop. Tsja, nu weet ik het nog niet!
In de zomer is de tuin één groene en bloeiende oase!
Je uitzicht vanuit vakantieappartement "De Verrekijker". De kalender 2022 staat open voor boeking hoor:)

De achterpui (of is dit de voorkant?) werd ook grondig verbouwd. Een glazen pui in antraciet aluminium geeft ons alle seizoenen zicht op het berglandschap en de fantastische luchten

Aan de pui werd/wordt nog gewerkt, maar de natuur trekt zich daar niets van aan, uitbundig zoals zij zich etaleert
Dat moet een vlinderstruik zijn...
Ondertussen nadert 2 juli 2021...

Met een jaar uitstel moest en zou er op 2 juli getrouwd worden en wat gaaf dat dochter Lianne en schoonzoon Stefan dat graag bij ons op de hoeve wilden laten plaatsvinden!

Een prachtig stel en ze hadden mooi weer besteld!

Hier is dat feestje!

Van rechts naar links: de bruidegom, een bejaarde man en zijn zoon Jaap

Na de bruiloft ging ook de verhuur van De Herberg van start. De verhuur van de 5 vakantieappartementen was een maandje eerder al gestart. Enkele impressies van ons familiehuis voor 12 personen.

De Herberg was af en we zijn er best trots op hoe het geworden is!
De Hoeve omgeven door groen met de karakteristike luiken. En zie je de authentieke postbus?
De binnenhof van Hoeve Villare met rechts De Herberg uit 1883
Authentieke elementen bleven bewaard. Hier de oude plavuizen vloer en rechts een glimp van de spijlentrap. En links een spiegel met blikke omlijsting, zorgvuldig gegoogled door styliste Wilma

In de living van De Herberg hebben we de gezellige 'Oostenrijkse hoekbanken' in tact gelaten. Het blijkt een iedeale plek om lekker bij elkaar te kruipen voor een wijntje, een spelletje of het lezen van een spannend boek. Een haard hebben we in de oude schouw geplaatst zodat deze kan bijdragen aan sfeer en warmte.

Zie je dat kleurige schilderij? Dat is een concert op de Vrijthof in Maastricht. Dat moet André Rieu zijn, denk je niet?
Het moest een gezellige leefkeuken worden met steigerhout, barkrukken en een luxe koffiemachine, waaruit je naast koffie ook een heerlijjke cappuccino of warme chocolademelk kunt maken.
Het steigerhouten meubel heeft Wilma gescoord uit een kinderkledingwinkel. De eigenaren gingen emigreren naar Frankrijk. En die chique koffiemachine heeft ons mooie logo op de display

En het moest een luxe uitstraling hebben, passend bij het pand

Een grote Smegoven faciliteert warme croissantjes in het weekend
Een van de zolderkamers van De Herberg met luxe doucheruimte met eigen toilet. Daarnaast een heerlijk jetstreambad om na een enerverende dag de spieren met water te masseren.
Zo'n bad dus! Het plaatje is overigens van de luxe extra badkamer in De Verrekijker. Badmeubel links is gemaakt door de kersverse bruidegom Stefan.

Maar voor hij het bad in mocht duiken moest hij nog wel effe een lampje ophangen:)

En wat dacht je van deze industriêle verlichting in de nok van De Herberg
En deze badkamer mag er ook wel zijn toch?
Maar uiteindelijk gaat het in Het Zuiden om de vergezichten op het mooiste berglandschap. We zijn niet voor niets het hoogste bergdorp van Nederland! (zie ook www.bergdorpje.nl)
Dit zie je gewoon hè als je je tanden staat te poetsen!
Wat is het hier toch mooi, te mooi om niet te delen!

Het blog zou te lang worden om alle vakantieappartementen de revue te laten passeren. Dat bewaren we wel weer voor een volgende nieuwsbrief. De mooie plaatjes van het landschap zijn toch het belangrijkste. We hebben daarom een aantal mooiste plaatjes uit het afgelopen jaar voor je verzameld in dit blog. Plaatjes vanuit de tuin, elke dag en avond weer anders door de spelingen van het licht met de wolken en het golvende landschap en foto's van onze directe omgeving. Want wat is het hier fantastisch mooi, te mooi om niet te delen.

Hoeve Villare rechtsaf, daar moet je zijn voor mooie plaatjes!

De kerk van Vijlen torent hoog boven het bergdorpje uit

Heuvels, huisjes en graan vormen een harmonieus geheel
Vakwerk, ze kunnen het en ze hebben het. Je ziet het hier overal!
Hoe blauw wil je het hebben! De populieren doen ons aan het Toscaanse cipressen landschap denken
En die luchten zo vanuit onze tuin, magnifiek!
Love is in the air!
Één groot theaterstuk!
De scherpe scheiding van land en lucht
Welk verhaal wordt hier verteld?!
Mooier wordt het niet!
Ondertussen verlangen we weer naar de zomer!
Tot slot willen we jullie als trouwe lezers van onze nieuwsbrief gezegende Kerstdagen wensen en een heel gelukkig en gezond 2022! We danken voor alle support en in het bijzonder onze vrijwilligers die hebben bijgedragen aan dit fantastische project en onze gasten die ervoor zorgden dat we ook in het nieuwe jaar deze prachtige plek kunnen delen met heel veel medelanders die 'even op adem willen komen' in misschien wel het mooiste stukje buitenland in eigen land. Hopelijk tot snel!

Liefs van ons, Bert en Wilma

Op (de) hoogte blijven

Inschrijven op de nieuwsbrief kan hier, als je dit nog niet eerder gedaan hebt

Inschrijven

Bert en Wilma

Op adem komen in Zuid-Limburg. We schrijven over onze versie van 'ik vertrek'.

Blijf op de hoogte