Voorjaarspret op Hoeve Villare

Het is volop voorjaar op Hoeve Villare. Dat kun je zien aan de natuur en aan onze belevenissen op en rondom de hoeve. Tijd voor een update aan onze trouwe lezers! 

Het werd wel weer tijd voor een updateje!

Tsjonge, wat is de tijd omgevlogen zèg! Zo is het nog Kerst en zo ben je aan de vooravond van de zomer aanbeland. Maar daartussen is er veel gebeurd wat de moeite waard is om met jullie te delen.

Zo hebben we weer een flinke verbouwing achter de rug en hebben we het interieur van de vakantieaccommodaties verder verrijkt met mooie spullen. Maar er waren ook leuke uitjes naar Maastricht, Valkenburg, Val Dieu in België, watertoren De Reusch in Schimmert en last but not least werden we met maar liefst vier Awards beloond over ons zwoegen in het afgelopen jaar door Zoover, Vakantieadressen.nl, Booking.com en AirBNB.

Maar voor we alle verhalen over jullie uitstorten eerst maar even een mooi plaatje van onze perenbloesem.

Deze sierperenboom staat weer prachtig in bloei dit jaar. De boom is geplant in een gedempte waterput in onze tuin. De bloei is later dan vorig jaar, maar niet minder uitbundig. Eens kijken of het een goed perenjaar wordt.

Het jaar 2023 begon met een vette verbouwing van de hoeve. Letterlijk ging het dak eraf van de vakantieappartementen. Het was duimen voor mooi weer en waarachtig mochten we niet klagen en bleven buien ons goeddeels bespaard. Daarna kregen we alsnog ons portie met matig voorjaarsweer in de maanden februari tot en met april.

En het dak eraf ziet er dus ongeveer zo uit:
Komt dat nog wel goed denk je dan!
En zo:
Containers vol met gebakken pannen vermengd met pur. De pur was rechtstreeks op de pannen aangebracht als isolatie en zorgde ervoor dat vocht niet weg kon. Het gevolg was dat de balken waren gaan rotten
Alle rotte balken verwijderd om plaats te maken voor isolerende dakplaten
In één dag de isolerende dakplaten erop en in één volgende dag de pannen erop!
Daags voor het leggen waren de platen precies op maat gezaagd. Onze aannemer Paul houdt van efficiency op de bouwplaats!
Dak=dicht!
En zowaar werd ook ik ingeschakeld...
Met tractor en kipwagen mocht ik de cassettes vullen en just in time afleveren op de bouwplaats naast de kraan
Cassette in de kraan en hoppa zo het dak op!
En het resultaat mag er zijn:
Er gaat niets boven een strak dak....
Is ie mooi of is ie mooi?!
En de finishing touch kwam natuurlijk van 'Chef Operatie' Wilma!
Tijd voor wat ontspanning en dorst hebben we ook gekregen van al dat werken!

Op een kilometer of vijftien van ons mooie Bergdorp ligt in het hart van het Land van Herve het Belgische dorpje Aubel. In dat dorp staat een abdij met de opmerkelijke naam 'Abbaye du Val-Dieu'. De jongens (ik en wat (aan)getrouwd spul) boekten een rondleiding inclusief proeverij. En met name die proeverij, daar kwamen we op af.

Een Vlaams sprekende gids geeft rondleidingen en vertelt over het ontstaan en de ontwikkelingen van de abdij. Hij nam daarvoor ruim de tijd waardoor onze dorst een ongekende mate bereikte
Onderweg in de abdij: Serene rust en de tegels strak in de was
Heb jij ook altijd de neiging om je neus in de lucht te steken in een oude kerk?
Maar uiteindelijk kwamen we uit bij het doel van ons bezoek!
De brouwerij van Val Dieu ziet er net zo strak uit als de andere gebouwen. Er is €8 mln geïnvesteerd om het weer up to date te maken. Je begrijpt dat de monniken het pand inmiddels hebben verlaten en plaats gemaakt voor marketing managers...
Dus het werd tijd voor de proeverij in het gelikte café
Maar ook thuis kunnen we een speciaal bierke van Val Dieu wel waarderen. Hier de Grand Cru, een quadruppel, die zijn kleur ontleend aan het donkere mout. Het is een krachtig bier met een verfijnde smaak. Als je een tweede neemt kun je het best op de rand van je bed gaan zitten...
Thuisgekomen gingen de mannen gelijk aan het brouwen van hun eigen bier..
Het gedroogde mout wordt eerst geschroot in een schrootmolen
Met de nieuwe brewmonkey kan per keer 30 liter kostbaar vocht worden geproduceerd. In de ketel wordt de mout in fases verhit, de gist en hop toegevoegd en kan het daarna in het vergistingsvat een paar weken 'lekker op adem komen', net als onze gasten!:)
En omdat we duurzaam werken wordt de mout na het kookproces als restproduct verzameld en ingevroren om op een later moment heerlijke broden van te bakken
Weer even terug naar de hoeve...

Het is onze ambitie om het steeds mooier te maken en te verrijken met nieuwe dingen die iets toevoegen voor onze gasten. Het geeft ons ongekende voorpret en zijn dan telkens heel benieuwd hoe onze gasten het vinden. Het zit soms in kleine veranderingen, maar soms is het ook wat groter..

Eerst iets kleins. We vragen onze gasten om iets op te schrijven voor andere gasten in het gastenboek, een leuke activiteit of een goed restaurant. Maar ja, we hadden nog geen eigen pennen. Maar gelukkig wisten onze kids van onze wens en regelden ze 'Hoeve Villare' pennen, die we nu aan onze gasten mee kunnen geven. Leuk hè! We vinden ze heel gaaf geworden.

Je zal maar een pen met je eigen logo hebben...

Soms is het iets groters. En een lol dat ze heeft....

Wilma ziet overal mogelijkheden, vooral in de plaatselijke kringloopwinkels. Dit stoeltje kan heel goed in 'De Boswachter' zegt ze dan, 'er is daar precies nog een plekje over'...

En dit was een ergernis van mij. Die oude koffieapparaatjes zagen er niet meer uit vond ik. Nu kun je in alle appartementen kiezen voor bonen of snelfiltermaling.

Vier op een rij en we hebben er vijf...

En om tijdens de zomerse waarden onze gasten tegen de zon te beschermen hebben we nu sjieke parasols met ons eigen logo.

Wie wil er nou niet van onder deze parasol in de oneindigheid staren met een biertje in de hand
Zo eentje dus!
En een tweeling voor De Herberg

En hoe vind je deze dan?...

Hier hebben we niets aan toe te voegen. Lijkt gemaakt voor onze hoeve in het stiltegebied.

En in De Herberg hebben we nu 12 barkrukken met bilondersteuning, goed hè?!

Zelfs de barkrukken moeten kwaliteit uitstralen, vind je niet?
Maar de aller aller allerbelangrijkste verandering zie je hier....

Mag ik je voorstellen aan onze eerste werknemer (of werkneemster??) en hij/zij/hun heet 'Eufy'. Echt waar, de beste aankoop van 2023 tot nog toe. Wat kan die werken zèg! Hij/zij/hun houdt ook niet van koffie, neemt geen lunchpauze en gaaaaaat maar door! Echt topgozer/wijfie hoor!

Terwijl ik de badkamer poets, zuigt Eufy de slaapkamers perfect schoon. Onder de bedden, onder kastjes, het is allemaal geen enkel probleem. En aan het eind heeft ze de bek vol stof en poets ik haar tanden weer even voor de volgende klus. Ze mag zich dan ook weer een beetje opladen voor de volgende poetsbeurt.

Eufy was echter wel een beetje eenzaam, dus hebben we er nog eentje bijgekocht. Nu kunnen ze een beetje chillen terwijl ze aan de oplader liggen.

Ha Eufy, hoe was jouw dag vandaag? Nou, lekker gezogen hoor, mijn bekkie loopt er van over...
Zo, we zijn nu wel lang genoeg serieus geweest...
Zoals ik mij voel als Wilma mij op pad stuurt....
Tsja, zo bont maak ik het zelfs niet...

Onderweg kom je nog wel eens een zeldzame vogel tegen.

De vraag is: Wie is nou wie?
En toen werden we uitgenodigd door Vist Zuid-Limburg voor een ambassadeursdag in Valkenburg

Visit Zuid-Limburg doet veel voor gasten. Ze zijn vertegenwoordigd in steden en dorpen in Zuid-Limburg en inspireren de toeristen en gasten met informatie over activiteiten, overnachtingsmogelijkheden, leuke restaurantjes, mooie gebouwen, bezienswaardigheden en leuke uitjes met kinderen. In Valkenburg liep het kantoor onder tijdens de overstroming twee jaar geleden en hebben ze het herbouwd tot een waar Experience Centre. Op een speelse manier laten ze je kennismaken met wat Valkenburg de gasten te bieden heeft. Historie heeft daarin een bijzondere plek.

Wij gingen met een gids mee voor een korte tour door het centrum van Valkenburg. Een impressie van het vernieuwde Visit Zuid-Limburg.

Oude gebouwen hebben weinig nodig om sfeer uit te stralen
Historie, wandel en fietsroutes en wijnen domineren het schap. En natuurlijk prominent in beeld de beroemde wijnen van onze buurman Wijngaard St. Martinus.
Heb je enig idee hoe het er onder die mooie heuvels uit ziet?
Bij een rondleiding krijg je uitleg over hoe verschillend de onderlaag is, afhankelijk van waar je verblijft in Zuid-Limburg
Een maquette met bewegend beeld laat de veranderingen in het landschap in de tijd zien
Zo ziet de binnenstad er uit. Bruggetjes over de Geul, mooi versierd met bloeiende planten.
Een bloeiende Anna Paulownaboom
Het oude wordt in ere hersteld met aandacht voor sfeer

Uiteindelijk kwamen we bij het Mystery House Valkenburg gebaseerd op bestaande mysteries. Leuk voor kleine groepen en met een knipoog naar de jaren 60.

Het Mystery House ligt verscholen in het centrum en is gevestigd in het oude filmtheater. En dat zie je binnen ook.
De filmapparatuur uit de zestiger jaren is bewaard gebleven
De ontvangstruimte heette destijds een foyer. De ouderen onder ons herkennen nog wel de oranje lampen en typische gordijnen uit die tijd. Een mysterie house met een heel eigen karakter.
We gaan weer naar de mooie plaatjes, want per slot van rekening is dat het belangrijkste onderdeel van deze blog. Dit keer van alles wat en hopelijk inspireren ze jullie om weer eens naar het Zuiden af te reizen.
Blik vanuit het slaapkamerraam over de binnenhof. Opkomende zon in januari. We hebben de kerst net achter de rug.
Is het lila of is het paars?
In het vroege voorjaar is de grasmat bedekt met een laagje rijp
Thema:Geel
Laat de lente maar komen
Tuin op het Westen
Die spriet buigt zich een beetje om de zon
downunder
Zie mij kers eens shinen
Die avondluchten zijn toch het mooist
Ik ga onder, maar morgen kom ik terug
Mooier wordt het niet, bloesemtijd
De ruit behoudt zijn fotografische aantrekkingskracht
Gewoon een mooi luchtje
O ja, de nieuwe sjip en sjop zijn gearriveerd

Het zit er weer op voor deze nieuwsbrief. Hopelijk vonden jullie het weer leuk om te lezen en vooral om te bekijken! Graag tot het volgende blog of tot ziens! Wij bereiden ons voor op een drukke zomer. Maar eerst hebben we nog wat feestdagen voor de boeg. We verheugen ons erop en vooral om veel gasten te mogen ontvangen. We wensen jullie een mooie tijd en wie weet ontmoeten we elkaar binnenkort!

Hartelijke groeten van ons,

Bert en Wilma

                                                                                     (Vertaling:Ajuu paraplu, tot de volgende keer!)

Op (de) hoogte blijven

Schrijf je in op de nieuwsbrief als je dat nog niet hebt gedaan en ontvang de updates direct in je mailbox

Inschrijven

Bert en Wilma

Op adem komen in Zuid-Limburg. We schrijven over onze versie van 'ik vertrek'.

Blijf op de hoogte