Zomer op Hoeve Villare

De zomer 2021 gaat de boeken in als wisselvallig, maar volgens de gastenboeken vooral als afwisselend, boeiend, adembenemend mooi en rustgevend. Tsja, het is maar hoe je de dingen ervaart en vooral wat je ervan maakt!

Met de zomer in aantocht en onzekerheid over Corona liep het opeens storm in de boekingen. In mum van tijd zaten we volgeboekt. Maar het mooie is dat de hoeve, de tuin rondom de hoeve en het landschap zo groot en rustgevend is, dat je elkaar bij wijze van spreken niet tegen hoeft te komen en dat alle gasten aangaven heerlijk 'Op adem te komen'. En wij? Ja, wij ook!

Op de wisseldagen (met name vrijdag) moesten we wel flink aan de bak. Met grote precisie werden door onze Wilma zo'n 30 bedjes opgemaakt terwijl ik als chef stofzuiger samen met onze professionele poetsers de appartementen en De Herberg onder handen mocht nemen. Maar wat gaf het een voldoening als de deadline van 15:00 uur weer was gehaald en we de 'ohh's' en 'ahh's' van de gasten in ontvangst mochten nemen bij aankomst en introductie van het appartement. Nou, we waren er zelf ook best trots op.

Telkens moest ik tegen Wilma zeggen, waar de gasten bij waren:), je zit toch niet weer op te scheppen hè?

Ja, we waren zelf ook zo blij hoe het geworden is en dat wil je toch zo graag delen met je gasten! En zo leuk hoe gasten blijven reageren. Nederlanders zijn echt leuke mensen hoor! Je denkt soms van niet als je leest en hoort hoe ze elkaar in de sociale media afmaken, maar de meeste Medelanders zijn echt superaardig. En we hebben zulke leuke gesprekken met gasten die genieten op hun eigen terras en vertellen over hun belevenissen op en rond de hoeve.

En als de gasten zich vermaken, dan hebben wij sinds kort ook wel eens een middagje vrij om erop uit te trekken. En je kunt hier zo heerlijk wandelen. Even een paar plaatjes van onderweg:

Een mooie wandeling rondom Viele. En 'we' bestaan al ruim 1000 jaar!
He, een wandelaar, aldus het schaap. Maak je niet zo druk daar op die 'holle weg'
Dreigende luchten zijn alleen dreigend als je niet van luchten houdt:)
Mariabeeldjes of afbeeldingen van Christus aan het kruis kom je op elke hoek tegen. En de autochtone bewoners houden de perkjes rondom mooi bij!
Slechte zomer? Wij zien vooral veel BLAUW
's-morgens in alle vroegte is het hier ook fantastisch mooi hoor!
Op de achtergrond de hoogstgelegen kerktoren van Nederland in bergdorpje Vijlen
Dit is eigenlijk niet van hier, maar TE LEUK OM TE DELEN. Het onderschrift moet zijn: "Valk is terug"

Terug naar de hoeve...

Ondanks dat de verbouwing achter de rug is, is er altijd wel wat te doen. Zo waren we in afwachting van een bord voor aan de buitengevel. Het had wel wat voeten in de aarde, maar met het resultaat zijn we heel blij:

Design en logo ontwerp is van Beeldvoerders.nl

En zo ziet het er dan aan de wand uit en voor iedereen zichtbaar:

Beetje industrieel en toch chique...

Heb je enig idee wat dit is? Eigenlijk best mooi, terwijl je het juist weggooit als het er zo uit ziet....Reacties graag naar contact@hoevevillare.nl :)

Nee, ik verklap het nog niet....

En de natuur blijft hier verrassen. Ik had fazanten al vaker gehoord, maar was ze nog niet echt tegengekomen. Vanmorgen zat een vrouwtje uitdagend op het terras ons aan te kijken. Zij was het dus die met haar typische fazantenroep ons al maanden in haar greep had gehouden. Of is het meer een patrijs?

Laat mij maar even, ik heb het hier reuze naar mijn zin denkt ze.
Maar ja, er moet tussendoor ook nog gewerkt worden....En onze gasten zijn daarbij leidend...

Wilma ontfermt zich met volle overgave over Marktplaats, Veilingen.nl en de kringloopwinkels om de appartementen nog verder in te kleuren met de leukste meubeltjes. Zo hadden wij in de kleinste appartementen aanvankelijk gekozen voor losse fauteuils om het niet zo pompeus te maken. Maar waar wij achter kwamen is dat gasten het zo heerlijk vinden om na een dagje recreëren lekker onderuit te zakken op een lekkere zitbank. Dus er moesten banken komen. De laatste hebben we afgelopen weekend opgehaald. En je kent Wilma, dus er is weer flink onderhandeld. Een leuk stel van onze leeftijd had besloten om net als wij een "Ik vertrek" avontuur aan te gaan. Alle schepen inmiddels verbrand (huis verkocht, inboedel te koop aangeboden). In de bank hadden ze zo'n €4000 euri geinvesteerd, maar ja, die kon niet meer mee in de camper naar Griekenland. Nou, als Wilma dat weet, dan gaat de prijs niet omhoog, dat begrijp je wel!:) Dus voor een fractie namen wij het probleem van de bank wel over en nu genieten de eerste gasten er al van in appartement De Wandelaar.

Gasten zijn verzot op spiegels en haken...

Ook spiegels zijn zeer in trek bij onze gasten. Vooral en met name de dames doffen zich graag op en we hebben ons laten vertellen dat passpiegels dan het summum zijn. Dus je begrijpt het al, Wilma is naarstig op zoek naar sfeervolle passpiegels. Dus heb je er één of ken je er één, laat het haar weten...

En haken kun je ook niet genoeg hebben. Onze vriend Bas van DeHeerlijkheidVijlen.nl had ons hier al eens op geattendeerd. Gasten willen haken om hun hele hebben en houwen aan op te hangen. Grappig toch? Dus ik heb wat afgeboord, geplugd en geschroefd afgelopen tijd. Maar inmiddels hebben we haken in alle vertrekken, dus dames, kom maar op met die volle kledingkoffers!:)

Nog meer stress op de hoeve....

Terwijl Wilma zich uitleeft op de i-Pad, staar ik naar de heuvels.....Oei, ik kan de heuvels amper zien omdat het gras zo hard gegroeid is! Dus stap ik op mijn eigen Formule 1 bolide en jaag met grote snelheid door het heuvellandschap. Hier een foto van een pitstop, want ja, je moet tussendoor ook effe bijkomen van het harde werken:)

Jagen doen ze in Zuid-Limburg wel, maar dan hebben ze een geweer op hun rug...Hier de Formule 1 Hustler met tankbesturing.

Terwijl ik dromerig op mijn Hustler rondjes toer in de fruit-gaard, cirkelen de buizerds hun eigen rondjes. Alleen op een desktop waar te nemen als een bromvlieg in de lucht:

Wat vooral opvalt is de blauwe lucht en de stralende zon over het berglandschap

Zelfs opa en oma worden op de hoeve ingeschakeld om alles in goede banen te leiden...

Er ligt altijd werk te wachten en sommige klussen groeien je boven het hoofd. Letterlijk is dat het onkruid. En wat is het dan fijn dat we zoveel hulp krijgen. We verhaalden al eerder in één van onze nieuwsbrieven dat gasten soms erg behulpzaam zijn. Laatst vroeg één van de gasten om wat tuingereedschap waarmee ze ons alvast een handje kon helpen om de binnenplaats te ontdoen van onkruid. Nou, dat vinden we best fijn hoor! Afgelopen week hadden we een stel in De Verrekijker, waarvan de man hovenier was. Zijn handen jeukten volgens zijn vrouw. Nou, dat hebben we fijn opgelost hoor:) En toen ze vertrokken lag het terras er weer keurig bij. Ook de ouders van Wilma hadden we een paar dagen te logeren en ook die vonden het leuk om op de binnenplaats een handje te helpen. Opa ging daarbij diep door het stof, met zo'n 86 jaar op de teller gewoon nog op de knieën en gaan!

Maar je moet ook tijd nemen voor wat ontspanning en werken maakt dorstig....

De natuur komt zo op vele manieren naar je toe hier. Dat geldt ook voor de speciaal biertjes en geeft soms wat keuzestress:

Is het nou de Erdinger of de Paulaner in de strijd om het lekkerste Weizenbier
Het uitstapje naar het badhuis in Heerlen was echt de moeite waard!

In het centrum van Heerlen hebben ze het Thermenmuseum. Nu zijn wij van nature niet van die cultuursnuivers, maar we lieten ons door gasten verleiden die vanwege het weer een binnenactiviteit hadden opgezocht. Ze kwamen via Visit Zuid-Limburg terecht bij het badhuis. En ze namen pasjes voor ons mee die we tot eind van het jaar kunnen gebruiken. Lief hè!

We stonden zomaar in het oudste stenen gebouw van Nederland!

Het badhuis dateert uit de tijd dat de romeinen hier de baas waren (+/- 70 na Christus). Maastricht en Heerlen lagen op de logische route en er ontstonden knooppunten en pleisterplaatsen onderweg waar huizen werden gebouwd en handel ontstond. Zo was er ook behoefte om je onderweg op te frissen en een lekker bad te nemen. De romeinen hielden niet van half werk en zo werd er een prachtig groots badhuis gebouwd met sauna's, relaxruimtes, koud- en warmwaterbaden. Het geheel werd gestookt vanuit een stookhuis en ook de water aan en afvoer werden netjes geregeld. Niks nieuws onder de zon dus, want het was er toen dus al! En door al die bedrijvigheid ontstond de plaats Coriovallum, later omgedoopt tot Heerlen. Best gaaf verhaal hè.

En wat we ook zo gaaf vonden, is dat ze met grote diaprojecties op de fundamenten projecteren wat je ziet. Kijk maar, links de stookruimte, een heerlijke vloerverwarming en in het midden een saunaruimte waar het wel 50 graden werd. Met hulp van een soort koptelefoon konden we tijdens de wandeling door het fundament korte verhaaltjes beluisteren over waar je nu eigenlijk naar zat te kijken. Ook heel leuk voor kinderen!

De opgestapelde stenen waren onderdeel van een isolatielaag waarop een soort zwevende vloer was gemaakt. Die zwevende vloer is niet bewaard gebleven, waardoor je de stapeltjes stenen ziet.
Een overzicht waaruit blijkt hoe groot zo'n badhuis wel niet was!
We sluiten weer af met de mooie plaatjes!

Het zit er weer op voor nu. Niet dat er niet vééél meer te melden is, maar ja, jullie moeten weer aan het werk hè:)

Nog even snel een paar mooie shots om je te inspireren waarom het zo gaaf is om hier te zijn!

Elke dag een andere zonsondergang. Ik kan er niet genoeg van krijgen!
De kleuren spatten van je scherm!
Dit groeit zomaar aan de kant van de weg
Het landschap is soms zo adembenemend mooi. Foto via FB Magnifiek Zuid Limburg. Een leuke site met alleen maar plaatjes, voor de echte liefhebbers van het Zuiden.
Ons uitzicht elke dag....
En elke dag anders...

Uitzicht op het jaar 1883 en links de studio waar opa en oma mochten logeren

Vanuit een uiterst zonnig bergdorpje Vijlen danken we jullie voor het lezen van dit blog, de leuke reacties en/of het bezoeken van Hoeve Villare en graag tot de volgende keer. Of zoals ze hier zeggen 'adieje wa'

Liefs van ons,

Bert en Wilma

Op (de) hoogte blijven

Schrijf je in op de nieuwsbrief (als je dat nog niet hebt gedaan) en ontvang updates direct in je mail

Inschrijven

Bert en Wilma

Op adem komen in Zuid-Limburg. We schrijven over onze versie van 'ik vertrek'.

Blijf op de hoogte